Armata Naţională Libiană se îndreaptă spre Tripoli. Secretarul general al ONU cere detensionarea situaţiei

Embed:

În Libia au loc confruntări militare de amploare. Armata Naţională Libiană, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, se îndreaptă spre oraşul Tripoli, cu scopul de a cuceri capitala controlată de Guvernul Uniunii Naţionale al premierului Fayez al-Sarraj. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă, iar secretarul general Antonio Guterres a solicitat oprirea ofensivei şi detensionarea situaţiei.

"Vreau să fac un apel foarte puternic, un apel pentru oprirea tuturor mişcărilor de trupe. Nu există o soluție militară pentru nicio problemă din lume și nu există nicio soluție militară pentru problemele din Libia", a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

 Şi Uniunea Europeană s-a arătat profund îngrijorată de acţiunile militare ale mareşalului Haftar şi a cerut încetarea acestora.

"Cerem tuturor părților să detensioneze imediat situația și să înceteze toate acțiunile provocatoare. Am spus în repetate rânduri că nu poate exista o soluție militară pentru criza libiană", a spus Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al afacerilor externe a UE

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene a confirmat declanşarea ofensivei şi a declarat că locuitorii oraşului Tripoli au doar trei opţiuni: să rămână în casele lor, să depună armele sau să se predea.

"Toţi care rămân în casele lor, care îşi predau armele și cei care ridică steagul alb sunt în siguranţă. Ordinele au fost date, bătălia se apropie, iar toţi ar trebui să aleagă unul din aceste trei puncte", a spus Ahmed Al-Mesmari, general din Armata Naţională Libiană.

 De la căderea regimului lui Gaddafi în 2011, Libia este împărţită în două: un guvern al unităţii naţionale cu sediul la Tripoli şi, în paralel, un guvern susţinut de mareșalul Haftar, în estul ţării. 

Ca tânăr ofițer în armată, Haftar a participat la lovitura de stat din 1969 care l-a adus pe Gaddafi la putere, ajutându-l să-l răstoarne de la putere pe regele Idris.  

"Armata Naţională Libiană" a cucerit joi oraşului Gharyan, la aproximativ 100 de kilometri sud de capitală. Oficiali libieni au declarat că luptele continuă în zona din apropierea aeroportului din Tripoli.  Acţiunile militare ale lui Haftar sunt condamnate de aproape toată comunitatea internaţională, cu excepţia Emiratelor Arabe Unite, a Egiptului şi a Arabiei Saudite.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu