"Armata Naţională a Republicii Moldova nu este eficientă din motive că tinerii recruţi nu au o pregătire suficientă"

Embed:

Armata Naţională a Republicii Moldova nu este capabilă din motive că tinerii recruţi nu au o pregătire suficientă şi nu sunt dotaţi cu un echipament tehnic militar peformant. De această părere este fostul ministru al Apărării Valeriu Pleşca. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Fabrika.

"Armata reflectă societatea, starea soceităţii, degradarea în societate: practic toţi au posibilitate să capete studii contra plată, nu avem forţe de muncă. Drept urmare avem în armată copii care nu cunosc carte, nu cunosc reguli de igienă. Nu putem îndeplini armata cu un aşa contingent", a declarat Valeriu Pleşca.

Fostul ministru susţine că un alt factor care determină această situaţie nefavorabilă a armatei naţionale este şi neimplicarea miniştrilor şi ofiţerilor în cultivarea spiritului patriotic al tinerilor militari.

"Nu am auzit în lexiconul liderilor să vorbească despre patriotism. Armata permament trebuie să fie antranată în proces ca să nu aibă timp când să-şi facă de cap. De tineri nu se ocupă nimeni!", a spus ex-ministrul Apărării

De aceeaşi părere este şi directorul Institutului pentru Studii Politice, Viorel Cibotaru, care a susţinut că "Ministerul Apărării trebuie să ajusteze romantismul militar".

Pentru a soluţiona aceste lacune ale actualului sistem militar, viitorul ministru al Apărării trebuie să înfăptuiască anumite proiecte de reforme, prin care ar convinge partenerii externi să le finanţeze.

"Orice plan porneşte de la un concept, managment şi buget- care lipseşte la moment. Pot fi convinşi partenerii, inclusiv cei externi să finanţeze acest proiect. Mai există şi fenomenul de apărare colectivă, un dialog perfect, o metodă de a prezenta Republica Moldova pe domeniul militar. Disciplina se face atunci când există motivaţie, când militarii sunt motivaţi să-şi facă serviciul militar", a declarat Valeriu Pleşca.

Publika.md aminteşte că anul trecut, în Armata Naţională au fost înregistrate cel puţin două incidente cu utilizarea armei de foc. Iar săptămâna trecută, patru militari au fugit de la Brigada de Infanterie Motorizată "Moldova" din Bălţi. La aceeaşi unitate au dispărut două arme automate, iar procurorii au stabilit că de vină sunt câţiva ostaşi care au fost recent demobilizaţi

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu