Armament din Rusia, Bulgaria şi din România, în mâinile teroriştilor ISIS

Embed:

Armament din Rusia, Bulgaria şi din România, în mâinile teroriştilor ISIS. Informaţiile apar într-un raport realizat de o organizaţie neguvernamentală din Marea Britanie care urmăreşte armele şi muniţiile folosite în conflicte.

Raportul se bazează pe analiza a peste 40 de mii de obiecte capturate în ultimii 3 ani de la luptătorii statului islamic.

Experţii au cer în detaliu armele folosite de terorişti, muniţia, dar şi vehiculele militare utilizate. O mare parte din armament a ajuns în posesia statului islamic după cucerirea unor baze militare siriene. Aşa au pus teroriştii mâna pe zeci de tancuri, blindate, unităţi de artilerie şi tone de cartuşe şi obuze.

O altă sursă de înarmare a fost încălcarea flagrantă a contractelor de achiziţii de armament. Experţii britanici au identificat seriile unor arme fabricate în Rusia, Ungaria, Bulgaria şi România, iar investigaţiile au demonstrat că acestea fuseseră cumpărate de Statele Unite sau de Arabia Saudită.

Ulterior, armele au fost exportate în Siria şi distribuite grupărilor rebele care luptă împotriva regimului de la Damasc. Modul în care aceste arme şi muniţii au ajuns în final la terorişti nu este foarte clar, dar e evident că multe dintre ele au fost revândute, deşi acordurile interzic re-exportul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu