Arhiva Naţională a fost digitalizată. Documentele pot fi căutate pe internet

Embed:

Documentele despre cele mai vechi lăcaşe sfinte şi arhiepiscopii de Chişinău au fost digitalizate. În total, pe internet vor fi disponibile 250 de mii de file pentru toţi doritorii.

Actele fac parte din prima bază de date digitalizată a Arhivei Naţionale. Proiectul a fost realizat de o companie estoniană şi a costat peste 100 mii de euro. Aşadar, amatorii de istorie nu vor mai umbla printre rafturile Arhivei Naţionale ca să găsească informaţiile necesare.

"Nu vor mai fi oferite acele dosare care deja sunt digitalizate în versiunea originală în sala de studii ceea ce înseamnă că ele vor fi protejate, nu vor fi deteriorate. Aceste dosare sunt printre cele mai solicitate în sala de studii şi noi am decis să începem anume cu acestea", a spus Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă.

Pentru elaborarea bazei de date şi scanarea documentelor au lucrat specialişti de la o companie estoniană.

"Noi am crezut în faptul că vom reuşi să facilităm accesul cetăţenilor la documentele istorice care se păstrează la Arhiva Naţională. Compania noastră a contribuit la dezvoltarea unei direcţii în domeniul arhivisticii, digitizarea documentelor istorice", a zis Gidricus Cvilikas, coordonatorul proiectului din Estonia.

"Dacă ei fac comandă de dosare şi respectiv li se oferă un număr de cinci dosare pentru studiu, acum ei vor putea beneficia de toate facilităţile în sistem electronic", a zis Irina Spiridonov, şefa Secţiei Evidenţa Documentelor.

Potrivit specialiştilor, majoritatea documentelor scanate sunt în limba slavonă şi română. Proiectul de digitalizare a documentelor de la Arhiva Naţională a Moldovei a durat doi ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu