Arhiva din Lvov, una dintre cele mai vechi din Europa de Est, în proces de „salvare”. Arhiviștii lucrează non-stop la digitizarea documentelor

La Lvov, în una dintre cele mai vechi arhive din Europa de Est, experţii duc o luptă contracronometru pentru a proteja cele mai preţioase documente ale Ucrainei.
Deşi se află departe de linia frontului, oraşul este încă expus riscului de bombardamente. Pe fundalul aproape constant al sunetului de sirene de raid aerian, dar şi al întreruperilor de curent, arhiviștii lucrează non-stop la digitizarea unor adevărate comori istorice.
"Acestea sunt comorile națiunii, ale poporului ucrainean. Și este foarte important pentru Europa și pentru întreaga lume, deoarece acestea conţin multe informații din toate țările lumii", a explicat Olesea Stefanik, director Arhiva Istorică Centrală de Stat a Ucrainei din Lvov.
Au fost realizate versiuni digitale, iar manuscrisele antice și artefactele rare au fost depozitate în containere speciale.
"Acestea sunt seifuri pentru depozitarea celor mai valoroase documente pe care le avem. Sunt ignifuge și pot rezista până la 120 de grade Celsius. Astfel de seifuri nu sunt în toate băncile. Am mutat aici toate cele mai valoroase lucruri. Pergamentele sunt păstrate în siguranță", a dat asigurări BOGDANA PETRAŞAK, șeful departamentului de înregistrări antice.
Arhiva a fost fondată în 1784, sub Imperiul Austro-Ungar, în interiorul zidurilor unei mănăstiri. Documentele adunate aici sunt însă mult mai vechi, de altfel printre ele sunt certificate de naștere din secolul al XII-lea.
Potrivit Euronews, tavanul coridoarelor fostei mănăstiri este căptușit cu fresce din secolul al XVIII-lea, imprimeuri vechi și rafturi din lemn. Lucrările de la Arhiva Istorică de Stat a Ucrainei vor dura, însă eforturile arhiviștilor sunt sprijinite de contribuții de expertiză și materiale din Franța, Germania și din alte țări europene.