AREST PROVIZORIU. Trei marinari ucraineni implicați în conflictul de la Marea Azov și-au primit sentința. Ce măsuri impune Rusia restul marinarilor reținuți

Trei marinari ucraineni dintre cei peste 20 luaţi prizonieri duminică de către Paza de Coastă rusă în largul Crimeei, au fost plasaţi în detenţie preventivă, pe o perioadă de două luni.

Aceștia sunt acuzați că au trecut ilegal frontiera rusă, potrivit hotărârii unui tribiunal din peninsula anexată de Rusia, relatează AFP.

„Pentru moment, trei persoane au fost plasate în detenţie provizorie până la 25 ianuarie”, a declarat marţi, 27 noiembrie, delegata pentru drepturile omului în Crimeea, Ludmila Lubina.

Este vorba despre marinarii Vladimir Varimez, Vladimir Bespalcenko şi Andrei Oprisko, a precizat oficiala.

Aproximativ 12 marinari ucraineni au fost prezentanţi marţi, 27 noiembrie, în faţa unui judecător la Sinferopol, capitala Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Restul de 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri urmează să apară în instanță astăzi, 28 noiembrie.

Incidentul între Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, şi bastimente care aparțin Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagră, în largul Crimeei, duminică , 25 noiembrie, când aceştia din urmă au încercat să traverseze Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, o mică mare de o importanţă crucială în exporturile de cereale şi de oţel produse în estul Ucrainei.

Acest incident armat a fost denunţat drept o „provocare” de către Rusia, iar Ucraina a denunţat la rândul său un „act de agresiune” al Moscovei, cerând eliberarea marinarilor şi restituirea navelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu