Are sau nu putere juridică Declaraţia privind susţinerea procesului de integrare europeană, adoptată de Parlament

Embed:

Declaraţia privind susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova este un document cu putere juridică şi face parte dintr-un plan strategic, elaborat de partidele de la guvernare împreună cu partenerii externi. Opinia a fost exprimată de unii invitaţi ai emisiunii Fabrika. Alţii, însă, sunt de părere că actul se înscrie în declaraţiile politice ale reprezentanţilor puterii.

Potrivit politologului Victor Croitoru, declaraţia votată azi în Parlament o repetă pe cea adoptată de deputaţi în 2005, cu unanimitate de voturi: "Este repetat practic ce a fost în 2005, e un act cu putere juridică, deoarece din 2009 încoace au fost doar declaraţii politice ale liderilor".

"În 2005 a fost votată în unanimitate. Şi de atunci până în 2009, direcţia politiciii externe nu a fost pusă sub semnul întrebării. Chiar preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, a declarat că direcţia de integrare europeană este ireversibilă. Aceasta s-a transformat în politic. Declaraţia de azi ne oferă o semnificaţie juridică, deoarece la Vilnius va fi etapa parafării a două documente juridice", a precizat Croitoru.

De altă părere este, însă, fostul ambasador al R. Moldova în Belgia, Victor Gaiciuc: "E un plan strategic elaborat împreună cu partenerii externi şi se merge pe acest plan, pentru a convinge populaţia că noi suntem pe calea corectă, cea a integrării europene. Sunt de părerea că nu e un document juridic. Declaraţia din 2005 nu a împiedicat guvernarea să se îndrepte de la Vest spre Est".

La fel consideră şianalistul politic Roman Mihăieş: "Nu are putere juridică, e o declaraţie politică, o intenţie exprimată de Parlament, dar are o valoare care poate deveni juridică în anumite momente".

Iar politologul Nicolae Ţveatcov susţine că declaraţia votată de majoritatea parlamentară are doar scopul de a atrage încă o dată atenţia jurnaliştilor: "Ce s-a făcut în Parlament e o continuare a popularizării ideii integrării europene. Parlamentul care nu azi, mâine, îşi termină împuternicirile, să facă acum declaraţii nu văd sensul, în afară de încă un motiv de a discuta subiectul în mass media", a precizat politologul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu