Arderea deşeurilor în întreprinderile specializate va fi permisă prin lege. DEPUTAT: Fabricile de cancer sunt promovate de actuala guvernare!

Embed:

Arderea deşeurilor în întreprinderile specializate va fi permisă prin lege. Modificările la Legea privind deșeurile au fost aprobate în cadrul şedinţei plenare de, ieri, a Parlamentului. Acestea mai stipulează că livrarea și recepționarea deșeurilor la locul de ardere va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție.

Modificările la lege au provocat polemici în parlament atât ieri, cât şi astăzi, pentru că unii deputaţi spun că subiectul a fost dezbătut în comisie, cu grave abateri. 

Prezent în parlament, ieri, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu spunea că în prezent, nu există un cadru normativ asupra activităţii întreprinderilor de ardere a deşeurilor. Majoritatea instalaţiilor nu corespund şi necesită măsuri concrete pentru retehnologizarea acestora.

"Procesele economice impun, în lipsa unui cadru de reglementare, folosirea instalaţiilor existente, care se explorează în mod necorespunzător sau se incinerează în aer liber. Conform informaţiilor statistice se generează deşeuri în volum de două milioane, 700 metri cubi de deşeuri pe an. Doar două la sută sunt colectate selectiv pe fracţii", a declarat Georgeta Mincu, ministrul Mediului.

Proiectul de lege a fost criticat de deputaţii democraţi, care se declară împotriva incinerării deşeurilor.

"Astăzi deja se ard anvelope, nu aş vrea să dau astăzi denumirea la uzină, care activează pe teritoriul raionului Rezina şi astăzi cetăţenii întradevăr sunt foarte nemulţumiţi, din această cauză noi avem mulţi cetăţeni bolnavi de cancer în zonă"

Iar deputatul Nicolae Ciubuc a declarat că proiectul necesită încă discuţii înainte de a fi aprobat.

"În prima jumătate a zilei am văzut reacţiile mai multor asociaţii din domeniu care la fel îşi manifestă indignarea de promovarea acestei idei, în formula în care este propusă. Acesta a fost motivul pentru care el nu a fost adoptat până în ziua de astăzi, din cauza divergențelor şi multitudinilor de obiecţii care au existat pe marginea acestui proiect "

În pofida criticililor şi a obiecţiilor expuse, parlamentul a votat proiectul de lege în două lecturi. Astfel, în şedinţa de astăzi a parlamentului, polemicile la subiect au continuat. Şefa comisiei mediu şi dezvoltare regională, Violeta Ivanov s-a arătat inginată de faptul că întrunirea în comisie s-a desfăşurat fără prezenţa ei, dar şi a altor colegi.

"Nu au fost dezbateri, dar un spectacol preelectoral care a fost organizat de un gup paramentar politic .La moment solicit întoarcerea proiectului în comisie pentru ca proiectul să fie dezbătut mediu academic , societate civilă, specialiştilor"

"Eu susţin ca acest proiect de lege să fie întors în comisii, ca ulteriior să fie votat în lectură finală sau respins. ", a declarat Vadim Fotescu, deputatul din Partidul "Şor".

Solicitările au fost însă respinse, iar modificările la legea votată ieri au rămas în vigoare.

Violeta Ivanov, care este un fost Ministru al mediului, a scris pe Facebook că această decizie a Parlamentului este o promovare a "fabricilor de cancer". Ivanov a explicat că "în timpul incinerării deșeurilor se emit furanii și dioxinele – care fac parte din substanțe supertoxice, cancerigene, mutagene, imuno-distructive. O varietate de studii europene și internaționale, efectuate în Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia, Franța, SUA, ș.a. au demonstrat factologic consecințe grave asupra cetățenilor care locuiesc în preajma uzinelor de incinerare a deșeurilor. Doar două cifre: timp de 5 ani în regiunile respective a crescut rata îmbolnăvirilor de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător şi nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv) cu 40%, și cu 37% a nașterii copiilor cu diferite anomalii fizice și mentale. Astfel, prin decizia actualei guvernări, cetățănii și copii noștri vor respira cu aerul plin de toxine cencerigene și vor consuma alimente otrăvite cu substanțe mutogene."

Lasă un comentariu