ARDEI ECOLOGICI LA ORHEI. Un fermier din Pohorniceni creşte legume fără pesticide

Embed:
Creşte ardei ecologici în sere construite după ultimele tehnologii. Deşi e toamnă târzie, un agricultor din raionul Orhei şi-a propus să asigure piaţa internă cu legume de calitate. Aşa cum ardeii crescuţi la noi s-au epuizat deja de pe piaţă, fermierul reuşeşte să-şi vândă producţia la un preţ mai bun.

De 11 ani, Gheorghe Bobârca împreună cu familia sa, creşte legume ecologice în satul Pohorniceni. Fermierul a beneficiat de ajutor din partea statului, astfel a dotat sera cu sistem irigare şi încălzire, iar ca producţia să fie de calitate a renunţat la pesticide.

"Modernizarea permanent oferă rezultate mai bune, producţia este mai eficientă. A a părut producţie mai multă, concurenţa s-a mărit, iar preţurile la producţie au scăzut", a spus fermierul Gheorghe Bobârca.

În această perioadă, sera este plină cu ardei, iar fermierul spune că nu-i recoltează câte trei luni. Această metodă în aduce câştigurile de până la 70 %.

"Pot ajunge şi până la primăvară, adică să crească încetișor. Cu cât mai mult timp îi laşi, cu atât se fac mai mari", a spus fermierul Gheorghe Bobârca.

Producţia urmează să fie comercializată pe piaţa de la noi. Între timp, cumpărătorii profită de ultimele legume autohtone.

"Producţia nu este atât de calitativă, dar e clar şi după anotimp. Ceea ce nu-i autohton e clar că nu-i mai calitativ, sunt cu mai mulţi nitrați."

"De la producători locali îndeosebi. Cei mai muncitori oameni, stăruitori."

Vânzătorii spun că legumele sunt acum mai scumpe, iar din această cauză, au mai puţini cumpărători.

"Foarte puţini lumea cumpără căci sunt scumpi. 20 de lei nu-şi permit toţi să mânânce."

"Din seră încă nu i-au scos nimeni. Aşteaptă la Anul Nou ca să fie mai scumpi, vedeţi că este acesta din câmp şi astfel nu-l poate vinde pe acela la un preţ mai mare."

În prezent, preţul ardeilor autohtoni la Piaţa Centrală variază între 15 şi 20 de lei kilogramul, iar cei de import ajung să coste şi 50 de lei.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu