Ar putea Republica Moldova să regândească propriul sistem monetar? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.52) Livădaru: Demnitarii din diferite ţări vin doar cu declaraţii. Mă uit în oraş şi mă întreb care este sensul. 

(UPDATE 22.51) Boţan: Moldova trebuie să prietenească cu Merkel. 

(UPDATE 22.50) Lietar: Deoarce Moldova este mică ar putea flexibilă să se dezvolte are o şansă enorme să caute soluţii noi. Experimentaţi, găsiţi ce vi se potriveşte. 

(UPDATE 22.48) Livădaru: În afaceri există un grad de risc. Dar noi nu riscăm. Băncile sunt o afacere de familie. Preiau business planurile tinerilor de peste hotare şi le aduc la realitate. Daţi acces la bani. Desigur că vor fi fraude. Ceilalţi care vor aplica pentru un credit vor fi independenţi. Trebuie să fim flexibili, creativi, să comunicăm ca să ajungem la o concluzie potrivită. 

(UPDATE 22.46) Boţan: Nu trebuie să ne aşteptăm la stabilitate în lume. Poziţia conservativă a autorităţilor poate fi explicată. 

(UPDATE 22.43) Lietar: Viitorul monedei euro trebuie să o întrebaţi pe Angela Merkel. Euro va dispărea la jumătate de euro după ce Germania nu va mai susţie această valută. Cred că Germania are multe avantaje. Dacă Germania renunţă la euro, ea nu vrea să plătească pentru renunţarea la euro. Presiunea este destul de mare, dar euro va fi salvat. Ni s-a spus că ne vom ocupa mai târziu de sistemul de guvernare, deşi noi ne ocupam de proiectate. Politica monetară este ca un cârnaţ. Nu este o idee foarte bună să vezi cum se face. Merkel se uită peste umăr când vorbeşte despre euro ca să vadă ce spune electoratul. Sistemul actual este foarte instabil. Este o preocupare mare. 

(UPDATE 22.33) Lietar: Viitorul dolarului va fi decis pentru prima oară în afara SUA. Chia are cele mai mari rezerve de dolari din lume. Când un finanţator ca China spune un lucru va trebui să asculţi. Am o suspiciune că SUA vor întreprinde prevenire prin noua administraţie Obama. Discuţiile care au loc la moment sunt aprofudate, iar schimbarea va fi mare din ultimii 300 de ani. Băncile nu vor putea crea bani, ci doar Guvernele. Actualmente avem monopol, dolarul. SUA, probabil, vor întreprinde măsuri de prevenire, numit planul Chicago. FMI a emis un document care este planul Chicago regândit. Dacă SUA nu ia măsui de prevenire, vom avea probleme cu dolarul. Valuta Terra este sprijinită de un coş de bunuri: petrol, cacao. Sunt în inventar, o valută care va supravieţui oricării crize. Aceasta este o valută solidă şi scopul trebuie să îl facem profitabil pe termen lung. Nu avem sustenabilitate. Va exista valuta Terra pentru că nu va aparţine nimănui pentru că va aparţine unui grup. Da, poate înlocui dolarul fiind o valută globală. Am analizat o istorie monetară de 5 mii de ani şi apare o schimbare sistemică doar după ce moare sistemul precedent. Mă tem că nu vom învăţa din istorie. În cazul în care SUA iau măsuri preventive de a schimba, nu avem nci 5 ani de a schimba. Mai mult de 2020 nu va rezista sistemul monetar. 

(UPDATE 22.25) Livădaru: Dacă Guvernul este responsabil verifică producătorii de vin. Nu putem ca o ţară mică să fim competitivi cu vinuri ieftine, trebuei să avem calitate. Nu mergem cu mâna întinsă în UE. Ce a fost în Rusia am primit-o după merite. Brandurile noastre care turnau acelaşi vin în patru sticle diferite. Dacă introducem banii şi ne garantăm o creştere. Astăzi un milion de cetăţeni lucrează în afară. BNM este ca un aspirator, extrage banii aceştia şi îi investeşte în alte economii. Avem un potenţial enorm, dar nu ştim să îl preţuim. 

(UPDATE 22.23) Livădaru: Noi avem un furt colectiv. Guvernul este paralizat. Avem 23 de miliarde plasează reprezentanţii săi în ministere şi se obsevă că aceşti bani se eschivează prin companii off shor. Nu inventăm programe de stat. Vineul nostru în China tânăr de un an are un preţ de 30 de dolari, dar noi vrem pe piaţa Rusiei unde se cumpăr cu 3 dolari. Statul, dacă ar merge în 2-3 provincii în China să facă programe de durată, cu companii serioasă, putem să plasăm aceste acorduri în Londra. 

(UPDATE 22.21) Boţan: Moldova, ca stat foarte tânăr, este evident că nu am avut altăs oluţie decât să cooperăm cu insittuţiile financiare internaţionale. Era nevoie ca prin efotruile BNM să fie garantate fluxurile valutei sau să controleze inflaţia. Economia noastră este foarte firavă. Când s-a negociat cu FMI, nouă ne spuneau că este nevoeide aeste acorduri pentur că este un semnaş pentru parteneriii sociali ca să vină cu granturi.

(UPDATE 22.15) Lietar: Livădaru insistă asupra sistemului. Eu îi spun să facem alt joc. FMI este ca u ofiţer de poliţie în sistemul monetar, iar poliţiştii fac lucruri neplăcute, iar multe ţări au proteste, dar nu le reuşeşte ţărilor. Eu spun să facem un alt joc unde FMI nu are un cuvânt de spus. NU există nicio lege care să împiedice orice sitem, în afară de barter. Guvernele vor ca să plătiţi taxe din tranzacţii. 50% din comerţul global se face în barter fizic fără implicarea unei valute. Eu nu propun barter, promovez valutele complementare, flexibilitare ca în wir. Nu faceţi şmecherii pentru că în barter nu veţi spune cât costă pantofii. O anumită comunitate foloseşte valuta între ei. Poate fi o comunitate, afacere dintre regiune sau oraş. Japonia este ţara care îmbătrâneşte cel ami repede. Sunt 8.000 de persoane care au nevoie de îngrijire zilnică. Sunt peste 800 de sisteme care se implementeze. Dacă eu fac ceva petnru vecin, merg la cumpărături, primesc un credit într-un cont de o oră. Eu sun şi rog pe cineva care am încredere pentru ca să îmi aducă copiii de la şcoală sau aceste credite se transferă la mama mea şi acolo cineva are grijă de ea. 

(UPDATE 22.08) Livădaru: El nu se luptă cu băncile centrale pentru că îmi spune că de trei sute de ani ei foarte bine se apără. Nu trebuie de lupat, dar de adăugat ceva. Trebuie să mergem pe ambele căi. Moldova are rezerve de 2 miliarde 450 de milioane de dolari. Germania are rezerve valutare şi sunt colaterializate. 1/3 din rezerve sunt introduse în propria economie şi nu sunt colaterializate cu rezervele valutare ale altor ţări. Noi avem sol, resurse valutare, care sunt valori, dar nu deschim parantezele. Bancherii de la noi nu au curaj. Noi avem conducere externă. FMI ne pune regulile pe masă. Ei ne spun de unde să tăiem şi ne permitem un deficit bugetar. Dar pentru ce? Un tată responsabil vine şi spune că din 1.000 de dolari să se cheltuie 900. Guvernul negociază elegant cu FMI şi a prelungit până în martie acest memorandum. Avem experţi ca să mergem pe calea noastră. Dar calea spre integrarea europeană adoptată de AIE nu ne permite. 

(UPDATE 22.02) Lietar: Încrederea şi banii este acelaşi lucru. Când nu mai este încredere nu se mai foloseşte ca bani. De fapt, este un cerc. În Kenya sau Filipine nu cred că situaţia este mai bună ca în Moldova. Ei folosesc sisteme mult mai avansate. Ţine de sistemul pe care îl alegeţi. Wir se traduce ca "noi" din Germania. Un wir este egal cu un franc elveţian. Nu poţi cumpăra franci elveţieni cu wir. Nu este un sistem de eschivare. Dacă cineva vrea să evite plata impozitelor le face prin computere. Acest sitem se face doar prin computere şi nu poţi evita plata impozitelor. Presupun că ar fi fost deja în probleme. Alt lucru interesant este că sparg sistemul şi iau un credit în wir, dar nu au ce face cu debitul pentru că totul este în aceeaşi cutie.  

(UPDATE 22.00) Boţan: Conservatorismul celor de la bancă nu se explică prin ceva nou. Este mult mai bine să aştepţi să vezi cum se aplică şi succesul lor. Exemplul adus are la bază încrederea reciprocă dintre agenţi, ceea ce lipseşte în Moldova. Suntem foarte departe de nivelul de încredere. Cetăţenii nu au încredere în instituţiile majore ale statului. Este bine ca veniţi cu astfel de teme, de iniţiere. Trebuie să luăm în consideraţie că avem nevoie de timp pentru a depăşi această neîncredere reciprocă. 

(UPDATE 21.54) Lietar: Sistemul wir este o cooperativă dintre mii de afaceri. De fapt, legal, sistemul wir este o bancă petnru că fac totul în 2 valute: francul eleveţian şi wir. 

(UPDATE 21.50) Livădaru: Noi trebuie să ne eliberăm de complexe. Religia este o temă tabu în societate. Este o situaţie sensibilă, iar oamenii doresc să nu discute. Aceste teme se pot compara cu sistemul financiar. Astăzi avem o ramură care este un sistem tabu, dar nu se discută pentru că este profitabilă. În portofoliul de credit al băncilor, băncile din Moldova au în proprietate multe imobile importante. Banca nu este interesată ca să îşi promoveze clientul afacerea. Sistemul nu permite asta. În Germania, dacă văd că afacerea nu merge, cheamă clientul şi găsesc o soluţie. Acolo banca este responsabilă alături de antreprenor. 

(UPDATE 21.48) Boţan: Moldova este integrată în economia globală şi este important ca Moldova să prindă aceste valuri, dar mă gândesc că este bine ce faceţi, dar e departe de realizarea acestor sisteme pentru că este în tranziţie Moldova. Aceşti bani complementari nu fac decât să accelereze efectuarea a tot felul de tranzacţii. 

(UPDATE 21.48) Livădaru: Noi aşteptăm ca legea să se schimbe şi să se permită plăţile prin telefon. 

(UPDATE 21.46) Lietar: Dacă puteţi folosi un telefon puteţi folosi sistemele mobile. 

(UPDATE 21.44) Livădaru: Mentalitatea consumatorului în Moldova nu ne permite în cei mai scurţi termen să încercăm să implementăm. Sunt mii de sisteme de plăţi. Dumnealui oferă cele mai moderne sisteme selectate de el. Nici capacitatea mea nu îmi permite să înţeleg cât de realistic sunt de implementat la noi. Dar există astfel de exemple în Uruguay, Elveţia implimentate de el. 

(UPDATE 21.40) Livădaru: Mulţi spun că avem un sistem conservativ, iar în caz de criză nici nu dispare leul. Sunt idei inovative care nu pot fi implementate. Un tânăr are o idee fenomenală, creează un business plan. Aceasta este o proprietate intelectuală, iar asta este oferit gratis băncilor. Când spunem că în ce termeni se garantează un termen petnru business plan, iar uneori câte trei luni. Şi nu întotdeauna este un răspun pozitiv. Banca cere 130 sau chiar 500% din valoarea creditului pe care îl oferă, iar 90% din idei rămân nerealizate. În primul an eram indignat de comportametnul bancherilor. Nu ei sunt vinovaţi, ci sistemul care este gestionat de BNM. Noi avem un monopol. În sistemul financiar ni se pare că este o competiţie între cele 14 bănci, dar nu există pentru că se lucrează după regulile BNM. 

(UPDATE 21.31) Lietar: Viitorul banilor nu este la fel cum a fost cândva. Suntem pe punctul de a face o schimbare fundamentală. Este vorba despre două schimbări tehnologice. Banii pe hârtie care au lansat sistemul bancar şi banii electronici. Mulţi bani nu mai sunt pe hârtie, iar asta a schimbat modalitatea de a gestiona banii. Un lucru pozitiv este că se oferă posibilităţi pentru afaceri ca să facă chestii ce nu erau posibile cu câţiva ani în urmă. Este vorba despre aştfel de bani. Nu este vorba de forma banilor, ci de valutele naţionale. O valută nu o poţi folosi peste tot şi poţi plăti cu mile ca să achiţi, dar trebuie să călătoreşti ca să aduni aceste mile. Sau sistemele folosite de librării ca să revină la aceste magazine. Este util pentru supermarketuri sau linii aeriene, dar sunt puse la dispoziţie pentru a face ceva pentru social. Aceasta este schimbarea. Aceste sisteme de loialitate au dovedit că se poate aplica la scară internaţinală. Sunt câteva miliarde de mile în circulaţie. Sistemele alternative se spune că nu este nevoie de căi suplimentare pentru că nu se înlocuiesc leii cu milele. Rolurile sunt diferite pentru Băncile Centrale penru sisteme şi guverne. Guvernele sunt interesate de impozite. În Eleveţia este un sistem care există de mulţi ani, iar guvernul de acolo este foarte bucuros pentru că atunci când faci o tranzacţie trebuie să plăteşti. Banca centrală trebuie să fie mulţumită pentru că sistemul wir este secretul stabilităţii elveţiene. Asta nu ţine de ciocolata lor, ci de valuta lor. 

(21.30) Bani. Toată lumea se gândeşte la bani. Bancheri, finanţatori, guverne, bănci naţionale şi private, investitori şi oameni simpli. Însă puţinii se gândesc la viitorul acestora.

Bernard Lietar, unul dintre bancherii care a introdus, pentru prima dată, valuta euro şi a fost numit unul dintre cei mai buni experţi din lume în sisteme valutare de către revista Buisness Week, ştie care este viitorul banilor.

Expertul a participat, astăzi, la un forum financiar din Chişinău, unde a vorbit despre sisteme băneşti alternative. Banii şi actualul sistem monetar trebuie regândit, consideră acesta şi aduce explele ţărilor care deja au făcut-o.

Ar putea Republica Moldova să regândească propriul sistem monetar? La ce ne va ajuta? Ce valute alternative deja există în lume şi totuşi, care este viitorul banilor?

Invitatul special din această seară este economistul Bernard Lietar. Mai participă investitorul Marin Livadaru şi analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu