"Ar putea fi înţelegeri de cartel". Preţul pâinii, în vizorul Consiliului Concurenţei

Embed:

Majorarea concomitentă a preţului pâinii de către mai multe brutării i-a pus în gardă pe reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Această instituţie admite că scumpirea s-a produs în urma unei înţelegeri între combinatele de panificaţie. Despre aceste suspiciuni a vorbit astăzi preşedintele consiliului Concurenţei, după o întrevedere cu producătorii de pâine.

Din data de 13 august, mai multe companii de panificație au majorat preţurile la pâine cu 15 la sută, iar Consiliul Concurenței le suspectează că acestea s-au înțeles între ele.

"Avem semne că aceasta este o înţelegere de cartel. Cu atât mai mult, avem şi întreprinderi care au participat la înţelegeri, dar care nu sunt membri acestor două asociaţii. Acei care au majorat nu au argumente suficiente pentru pentru majorarea acestor preţuri", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare. 

Reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Industriei de Panificaţie şi Morărit neagă aceste supoziţii.

"Desigur că nu a fost nicio înțelegere și nici nu putea fi. Fiecare producător individual își formează prețurile în funcție de costurile produsului", a declarat preşedintele Asociatiei Naţionale a Industriei de Panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guţuleac. 

Şi reprezentanţii celui mai mare producător de pâine din ţară au respins acuzaţiile Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a anunțat că dosarul privind majorarea prețurilor produselor de panificație este încă în proces de examinare.

Dacă se va dovedi că între combinate a existat o înţelegere de cartel, agenţii economici vor fi sancţionaţi cu amenzi în mărime de două sau patru la sută din cifra de afaceri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu