Aproximativ 75% din sursele subterane de apă nu corespund normelor

Calitatea apei potabile şi accesul populaţiei la surse îmbunătăţite rămâne a fi o problemă pentru Republica Moldova. În prezent, doar 67 la sută dintre sondele arteziene din ţară sunt folosite pentru alimentarea cu apă potabilă. Dintre acestea, 82 la sută nu corespund normelor şi regulilor sanitare. 

În ţară, calitatea apei lasă de dorit. Anul trecut, 75 la sută din sursele centralizate subterane de apă nu corespundeau parametrilor chimici. Cea mai gravă situaţie este în raioanele: Anenii-Noi, Basarabeasca, Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Hânceşti, Leova, Glodeni, Ciadâr-Lunga, Comrat, Sângerei şi municipiul Bălţi.

În acelaşi timp, din cauza calităţii neconforme a apei şi a stării sanitaro-tehnice a sistemelor de apeduct în oraşele Nisporeni, Străşeni, Hânceşti, Căuşeni, Teleneşti, Făleşti şi Donduşeni populaţia nu are acces la surse îmbunătăţite de apă potabilă.

O situaţie alarmantă se înregistrează şi în ceea ce priveşte aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu apă de calitate. Astfel, în 2011, 16 la sută din apa livrată nu corespundea parametrilor microbiologici. Fiecare al patrulea elev se expune unui risc major în urma consumului de apă necalitativă.

În Republica Moldova, aproximativ 21 la sută dintre elevi consumă apă ce are un conţinut excesiv de nitraţi, 17 la sută - poluată microbian, iar aproximativ 16 la sută beau apă ce conţine fluor şi bor. Potrivit datelor, la începutul anului doar 59 la sută din populaţia ţării avea acces la surse îmbunătăţite de apă. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu