APROBAT de Guvern! Primăriile vor primi bani pentru reparaţia drumurilor

Embed:

Din 2017, primăriile vor primi bani pentru întreținerea drumurilor locale.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect care prevede un nou mecanism de distribuire a banilor din Fondul Rutier. Aproape 400 de milioane de lei, adică jumătate din banii achitați pentru taxa de drum, vor fi distribuite autorităților locale de nivelul întâi. 

Documentul aprobat de Guvern are drept scop descentralizarea, depolitizarea și transparența utilizării banilor din Fondul Rutier. Chiar dacă reparația drumurilor locale este atribuția primăriilor, de cele mai multe ori, autoritățile locale se plâng că nu au bani.

"Se repartizează după numărul de locuitori. Cam la un locuitor din localitate îi revine peste o sută de lei. Dacă localității îi revine 500.000, eu cred că ușor primarul mai poate atrage și cetățeni și alte fonduri pentru a obține bani pentru un proiect mult mai serios decât ceea ce primesc ei astăzi", a menţionat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Hotărârea Guvernului a fost apreciată și de către reprezentanții Congresului Autorităților Locale.

"Noi susținem formula aceasta pe care a propus-o ministerul Transporturilor. Nu există niciun risc pentru utilizarea în alte scopuri", a afirmat directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Autoritățile publice locale au insistat de mai multe ori pe aprobarea acestui proiect.

În 2016, fondul rutier a fost de peste un miliard de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu