Aproape jumătate dintre taximetriştii din Capitală lucrează ILEGAL

Embed:

Aproape jumătate dintre toţi taximetriştii din Capitală lucrează pe cont propriu, iar asta înseamnă - ilegal. Ei pot fi văzuţi oriunde - la Aeroport, la Gară, în faţa centrelor comerciale şi chiar a instituţiilor de stat. Şi chiar dacă statul pierde sume impunătoare de pe urma activităţii taximetriei ilegale, autorităţile responsabile spun că nu au pârghii pentru a lua măsurile de rigoare.

O simplă razie a poliţie, de doar câteva ore, ne arată că pe străzile Capitalei circulă nestingherit o mulţime de taximetrişti, care de fapt... nu sunt taximetrişti.

Puţini dintre conducătorii de taxiuri au putut prezenta poliţiei certificate de competenţă profesională, foaia de parcurs, revizia tehnică sau asigurarea.

Echipa Publika TV a urcat şi în câteva taxiuri. Taximetriştii recunosc pe şleau: "Da, comitem ilegalităţi". Ne explică şi cum o fac.

"Le dau câte 300 de lei pe săptămână. Pe lună îmi iese 1.500 de lei", a declarat un şofer, care a fost filmat cu camera ascunsă.

"În taximetrie e cam sub 40 de procente transport ilegal", a declarat viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Boris Gherasim.

Când vine vorba despre soluţii, autorităţile strâng din umeri. "Ministerul Transporturilor nu are pârghii", a adăugat viceministrul.

"Nu are primăria municipiului Chişinău un control total asupra transportului de taxi", a declarat şeful Direcţiei transport public, Adrian Boldurescu.

"Au fost depistaţi în jur de 9 taximetrişti. Cum să vă spun, sunt foarte multe impedimente", a declarat inspectorul superior din cadrul Inspectoratul auto de Stat, Iurie Sandu.

Se pare că autorităţilor le este convenabilă această situaţie. Sume impunătoare de bani ajung în buzunarele lor.

"Cu agentul de poliţie rutieră ne clarificam pe loc. Acum pe loc poţi să dai şi 200 şi 300 de lei, depinde în ce dispoziţie este", a spus un şofer.

Cât pierde însă bugetul statului de pe urma acestor afaceri ilegale?

"Suma totală a pierderilor se estimează în jur de 5-6 milioane de lei anual", a declarat patronul unei companii de taximetrie, Andrei Toacă.

Ministerul Transporturilor ne asigură că aceste probleme vor dispărea, odată ce va fi adoptat un nou Cod în domeniul transporturilor. Doar că la acest Cod Ministerul Transporturilor lucrează deja de doi ani. Când va fi gata, nimeni nu ştie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu