Aproape 400 de mii de dolari au fost investiţi de Guvernul Ungariei, pentru modernizarea sistemelor de irigare din Moldova

Embed:

Guvernul Ungariei a investit aproape 400 de mii de dolari în modernizarea sistemelor de irigare din Moldova. Beneficiarii proiectului sunt 10 fermieri.

Printre ei, şi Mihai Sclifos, din oraşul Criuleni, care are o livadă de nuci de 4 hectare. În luna mai, bărbatul a beneficiat de un grant de aproape 10 mii de dolari. Din aceşti bani, fermierul şi-a cumpărat şi instalat un sistem modern de irigare.

"Ni se pompează apa de la Nistru, printr-o magistrală centrală. Mai departe, apa merge în primul filtru, care este instalat prundiş şi nisip pentru a filtra apa", a spus fermierul Mihai Sclifos. 

Sistemul de irigare l-a ajutat să obţină o roadă mai bogată.

"Crengile erau aproape până la pământ deoarece pe fiecare floare, au fost câte 2-3 nuci, ceea ce arăta că roada era dublă, triplă la sfârşitul anului", a spus fermierul Mihai Sclifos.

Proiectul finanţat de maghiari a fost implementat timp de trei ani de Organizaţia pentru Alimentație şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

"Ungaria e mereu dispusă să ofere sprijin oriunde în lume, pentru dezvoltarea agriculturii. Sperăm ca aceste sisteme noi de irigare din Moldova să fie un exemplu bun pentru toţi", a declarat Secretarul de Stat Adjunct, Ministerul Agriculturii din Ungaria, Aniko Juhasz.

"Proiectul nostru a avut drept scop să aducă nişte echipamente moderne şi tehnologii inovative. Spre exemplu în cazul producerii florilor, noi am adus o tehnologie automată. Monitorizează când să ude, şi cât să ude", a spus reprezentantul FAO în Republica Moldova, Tudor Robu. 

În prezent, în ţară, doar patru procente dintre agricultori dispun de sisteme de irigare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu