Aproape 20 la sută din energia electrică din ţară ar putea fi produsă din surse regenerabile, potrivit autorităţilor

Embed:

Aproape 20 la sută din energia electrică consumată în Republica Moldova va fi produsă din surse regenerabile. Acest lucru se va întâmpla însă nu mai devreme de 2012, spun autorităţile. Astăzi există un singur producător de energie ecologică, care asigură doar necesarul unei mici întreprinderi.

În prezent, energia alternativă este mai scumpă decât cea convenţională. De aceea autorităţile urmează să găsească soluţii pentru ca viitoarele tarife să fie acceptabile pentru consumatorii finali.

Conform legislaţiei, din luna mai, distribuitorii sunt obligaţi să achiziţioneze energia regenerabilă care va fi produsă în ţara noastră. În prezent există un singur furnizor de energie ecologică. Este vorba despre staţia de transformare a deşeurilor animaliere în biogaz, din satul Coloniţa. Aceasta poate produce anual până la 500 de mii de kilowaţi de energie electrică.

La ora actuală, principalii distribuitori de energie electrică din ţară, RED "Union Fenosa", RED Nord şi RED Nord-Vest practică un tarif de 1 leu şi 33 de bani şi respectiv de 1 leu şi 43 de bani pentru un kilowat, sau cu 30 de bani mai ieftin decât la furnizorul de energie electrică regenerabilă.

Lasă un comentariu