Apocalipsa care se apropie cu viteza luminii: ce s-ar întâmpla cu oamenii dacă n-ar mai exista curent electric pe toată Planeta

Lumea discută despre tot felul de apocalipse: biblică, nucleară sau zombi. Dar o pană generală de curent electric, precum cea petrecută în urmă cu câteva luni în Venezuela, ne pune în fața unui scenariu apocaliptic cât se poate de real și care poate provoca ceva mult mai grav decât stingerea luminilor din apartamente, se arată într-o analiză BBC, scrie digi24.ro.

Pentru medicii din spitalul cufundat în beznă, nu era nimic de făcut: erau, pur și simplu, legați de mâini: chirurgi și asistente, ajutați doar de lumina de la câteva lanterne și telefoane mobile, priveau neputincioși la pacientul care murea, chiar sub ochii lor, pe masa de operație.

Pacientul era o femeie care avea un cheag de sânge la plămâni - o afecțiune care, într-o situație normală, poate fi tratată cu echipament corespunzător.

Dar situația din acea zi nu era deloc una normală: medicii aveau nevoie de un ventilator, aflat câteva etaje mai jos, la secția de terapie intensivă. Lifturile nu mergeau pentru că întreaga clădire, de nouă etaje, a spitalului din Maracay, Venezuela, era cufundată, laolată cu întreaga țară, în bezna provocată de o pană generală de curent electric, întinsă pe tot cuprinsul țării și care a durat 5 zile.

Scene similare s-au petrecut în toate spitalele din Venezuela, în timpul acestui dezastru național: niciun generator electric, programat să pornească automat în astfel de situații, nu poate ține atât de mult: la finalul celor cinci zile, 26 de persoane au murit în spitale, din cauza lipsei de curent electric.

„Un spital care nu are curent electric mai mult de patru ore, e deja o situație gravă”, a declarat, pentru BBC, un medic venezuelean. „Iar situația apei potabile este și mai gravă. Au fost cazuri în care i-am rugat pe pacienți să-și aducă apă de acasă, pentru că spitalul nostru, pur și simplu, nu dispunea de așa ceva”.

Astfel de scene, cu adevărat apocaliptice, s-au petrecut într-o țară  care, până acum câțiva ani, trecea drept una dintre cele mai bogate din America de Sud și care deținea unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol.

Cinci zile fără curent au fost suficiente să arunce o întreagă țară, la propriu, în plin Ev Mediu Întunecat. Un scenariu, cu adevărat, apocaliptic, petrecut în realitate.

loading...

Lasă un comentariu