Aplicaţii militare moldo-americane de amploare! Geniştii vor detecta şi neutraliza obiecte periculoase

Aplicaţii militare în stil american. Pe parcursul a două săptămâni, geniştii moldoveni vor participa la exerciţii militare alături de soldaţi americani. Ei urmează să se antreneze în detectarea şi neutralizarea obiectelor periculoase, consolidarea punctelor strategice şi acordarea primului ajutor.

"Este foarte important să avem asemenea aplicaţii. Pentru noi este o posibilitate de colaborare cu militari din alte armate. Acest lucru ne permite să facem schimb de experienţă şi să consolidăm relaţii de prietenie", a menţionat locotenentul în armata SUA, Travis Thompson.

Specialiştii de peste ocean au venit în Moldova la invitaţia Armatei Naţionale.

"Astazi in Republica Moldova persista pericolul existentei munitiilor neexploadate ramase dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.  Numai in primele trei luni ale anului 2016 echipele de deminare profesionale ale armatei nationale au distrus 112 obiecte explozive",  a precizat comandantul Comandamentului Forţelor Terestre, colonelul Mihail Bucliş.

Pentru o pregătire adecvată a specialiştilor este nevoie de tehnică specială. Astfel că americanii au adus cu ei 58 de excavatoare, ambulanţe şi maşini speciale de însoţire. Toate vor fi antrenate în aplicaţii de amploare. O atenţie deosebită este acordată şi logisticii.

"Dacă se defectează vreo piesă, inginerii apelează la mine, iar eu prin satelit o comand la cea mai apropiată bază militară. De obicei, totul este livrat în trei zile, maxim în trei săptămâni", a menţionat comandantul forţelor terestre, Michael Buclish.

Militarii americani se vor afla în ţara noastră până în 20 mai. În data de 9 mai, ei vor participa la parada consacrată victoriei asupra fascismului. Unii şi-au exprimat deja scepticismul în legătură cu acest scenariu. Ambasadorul SUA are însă de altă părere.

"Sunt foarte dezamăgit că sunt oameni care spun că SUA nu ar trebui să participe la manifestaţiile de Ziua Victoriei. Noi am fost aliaţi. Mii de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa pentru a-l învinge pe Hitler în timpul celui de-al II-lea Război Mondial", a subliniat ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit.

PUBLIKA.MD menţionează că exerciţiul "Dragon Pioneer 2016", la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfăşoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova.

În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

"Dragon Pioneer 2016" are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Citeşte şi: DRAGON PIONEER 2016. Cum arată tehnica adusă de militarii americani în Moldova (FOTOREPORT)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu