Apicultura cedează din profitul dulce: 30 la sută din numărul de albine vor pieri până la primăvară

Embed:

Apicultorii vin cu veşti proaste. Prisăcarii din nordul ţării spun că seceta din 2012 va afecta cantitatea şi calitatea mierii din acest an. Şi asta pentru că mai bine de 30 la sută din numărul total de albine vor pieri până la primăvară. Apicultorii mai spun că vor suporta pierderi mari dacă preţul mierii va rămâne neschimbat.

Potrivit datelor Asociaţiei Apicultorilor din Bălţi, din cele peste 1.300 de familii de albine din nordul ţării, mai bine de 300 nu au supravieţuit din cauza secetei. Pentru restabilirea unei familii de albine, un prisăcar este nevoit să cheltuiască, în medie, 1.200 de lei.

"În iarna aceasta am pierdut aproape 30%. Nu vom strânge mierea de anul trecut, dacă va fi anul la fel de secetos", declară preşedintele Asociaţiei apicultorilor din municipiul Bălţi, Gheorge Carpovici.

"Eu am 30 de familii şi pierd 10, ca să le restabilesc, am nevoie de un an de zile", spune apicultorul Victor Ghercave.

"Cantitatea de miere este de două ori mai mică în acest an, comparativ cu ceilalţi ani, dar preţul a rămas acelaşi", spune apicultorul Andrei Fustii.

În prezent, un kilogram de miere este vândut la stup cu 18-26 de lei, în timp ce în pieţe, preţul este de două sau chiar de trei ori mai mare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu