APEL LA CORECTITUDINE. PDM: Mai multe partide şi ONG-uri încalcă legislaţia electorală

Embed:

Unele formațiuni politice și organizații civice încalcă legislația electorală și, astfel, încearcă să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare de anul viitor. Constatarea a fost făcută de Partidul Democrat din Moldova, care solicită instituțiilor statului să analizeze încălcările comise şi să asigure respectarea legii.

Mai mult, democraţii au creat un grup de lucru, format din juriști și experți electorali, care va monitoriza procesul electoral, iar fiecare încălcare va fi sesizată, inclusiv partenerilor externi.

Un exemplu dat de PDM se referă la desemnarea de către PSRM a candidaților pe circumscripții uninominale, deși acest proces trebuie să înceapă cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Mai mult, democraţii atrag atenţia asupra faptului că președintele ţării Igor Dodon se implică direct în promovarea politică a socialiștilor.

O altă abatere constatată de PDM ţine de publicitatea electorală pe care o face binomul PAS-PPDA, pentru a-şi promova crearea blocului electoral, înainte de înregistrarea acestuia la Comisia Electorală Centrală.

Mai mult, reprezentanţii celor două formaţiuni politice împart cetățenilor pliante, calendare și alte materiale electorale, deşi nu este clar cine achită toate cheltuielile de promovare a unui bloc inexistent.

Totodată, partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase continuă să meargă în deplasări în afara țării, finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz "Open Dialog", aflat în anchetă națională și internațională.

Democrații explică asta prin faptul că aceste formațiuni au înțeles din precedentele sondaje că pierd electoratul și încearcă să prevină eșecul în alegeri.

PDM semnalează şi asupra faptului că mai multe asociații obștești, plătite din surse externe, se implică deschis în campanii ilegale de promovare a unor potențiali concurenți electorali.

În acest caz, este vorba de finanțare mascată din bani externi a unor acțiuni cu caracter electoral, ceea ce este interzis de lege.

CITEŞTE ŞI: Jurnal TV folosește în mod abuziv şi fals identitatea Partidului Democrat din Moldova. Democraţii au sesizat CCA

În acelaşi timp, unii radiodifuzori prezintă știri neadevărate obținute prin utilizarea identităților false când intervievează persoanele.

Drept exemplu, este un reportaj al postului Jurnal TV unde reporterii s-au prezentat drept reprezentanți ai PDM, pentru a afla mai multe informaţii legate activitatea unor angajaţi ai poştei.

Acest caz a fost semnalat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Democraţii reiterează că nu urmăresc decât ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în spirit democratic.

"Noi chiar ne dorim să fie cât se poate de corect acest proces. Partidul Democrat îşi pune drept scop să aibă cea mai transparentă, cea mai corectă, cea mai democratică campanie electorală din istoria Republicii Moldova. Ne dorim ca toate partidele să înţeleagă şi să se ghideze de aceste principii corecte şi conform legii", a spus Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Într-o postare pe Facebook, liderul PAS, Maia Sandu, a respins constatările făcute de democraţi. Iar preşedintele PPDA, Andrei Năstase, şi cel al PSRM, Zinaida Greceanîi, nu au fost de găsit la telefon pentru a se pronunţa în privinţa acestui subiect.

Şi unii experţii afirmă că finanţarea acţiunilor electorale ale partidelor menţionate de PDM trezeşte dubii.

"Dacă aceste resurse financiare sunt utilizate fie că prin cash, fie că prin anumite servicii sau bunuri sau ca şi cum anumite cheltuieli în natură oferite şi aceste cheltuieli sunt legate de activitatea de campanie de promovare sunt ilegal utilizate", a spus Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.

Recent, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a solicitat partidelor și viitorilor concurenți electorali să nu se prezinte în calitate de candidaţi înainte de înregistrarea la CEC.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu