APCE a votat o rezoluție cu privire la Republica Moldova prin care se arată îngrijorată de lipsa de transparență în cazul numirii judecătorilor CC

Democratul Andrian Candu a denunţat abuzurile împotriva opoziţiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Candu, care este membru al delegaţiei Republicii Moldova la APCE a mai reclamat limitarea libertăţii de exprimare şi de acţiune a membrilor partidelor de opoziţie şi a atras atenţia la încălcările de lege şi de procedură atunci când este ridicată imunitatea parlamentară a deputaţilor. 

"Actuala guvernare a pornit o adevărată "vânătoare de vrăjitoare" împotriva liderilor şi membrilor partidelor de opoziţie. Se admit multiple abuzuri, încălcări ale legii şi de procedură atunci când este ridicată imunitatea parlamentară a deputaţilor", a menţionat Andrian Candu.

Cu deputatul democrat a fost de acord și delegatul Marii Britanii la APCE, lordul Alexander Dundee.

"O îngrijorare prezintă arestările politice și arbitrare, precum și ridicarea imunității parlamentare a mai multor membri ai partidului ȘOR. Autoritățile moldovenești ar trebui să completeze locurile libere din delegația lor cu membri ai partidului ȘOR și să nu-i mai excludă pe viitor din delegația la APCE", a declarat Alexander Dundee.

Și coraportorul pentru rezoluția privind funcționarea instituțiilor democratice în Moldova a prevenit actuala guvernare să nu facă exces de zel în "depolitizarea" instituțiilor statului.

"Da, curățarea sistemului este un lucru bun, dar acest lucru nu trebuie să se transforme într-o 'vânătoare de vrăjitoare', pentru că acest lucru va fi contraproductiv", a subliniat Maryvonne Blondin, coraportor al rezoluției privind Moldova. 

Andrian Candu a subliniat că reprezentanţii noii puteri de la Chişinău au demis sute de profesionişti, doar pentru că au lucrat în timpul precedentei guvernări. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadre. Potrivit membrului delegaţiei ţării noastre la APCE, deşi actuala coaliţie insistă asupra depolitizării instituţiilor, realitatea cu care ne confruntăm este alta. Exemplul invocat de Candu a fost modul în care au fost numiţi judecătorii Curţii Constituţionale.

"Majoritatea judecătorilor Curţii Constituţionale, care au fost numiţi recent în funcţii, sunt membrii ai partidelor de la guvernare. Preşedintele Curţii Constituţionale este unul din liderii Partidului Socialiştilor, aflat la guvernare", a precizat Andrian Candu.

Deputatul democrat a mai denunţat în cadrul APCE faptul că cele mai importante legi adoptate în Republica Moldova nu au fost supuse unor expertize ale Comisiei de la Veneţia. Totodată, Candu a atras atenția partenerilor externi să urmărească îndeaproape schimbările pe care le face alianța ACUM-PSRM în Republica Moldova, menționând că există un risc enorm ca această guvernare să fie un eșec. Delegatul Franței la APCE Frederic Reiss privește însă cu mai mult optimism la noua guvernare.

"Noul parlament este unul tânăr, are multe intenții bune, în același timp recunoscând că duce lipsă de experiență. Când auzi un membru al acestui parlament spunând că democrația poate fi puternică doar dacă vom lupta pentru ea zilnic, nu poți fi decât optimist cu privire la viitorul Moldovei", a conchis Frederic Reiss, delegatul Franței la APCE.

Și vicepreședintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Inga Grigoriu, a vorbit în fața delegaților de la APCE. Vădit emoționată, ea a decis să repete discursul chiar în timp ce un alt raportor vorbea despre funcționarea instituțiilor statului în țara noastră. N-a ajutat-o însă prea mult, pentru că a ținut un discurs într-o engleză greu de înțeles.

"Vrem ca lucrurile să se miște mai repede, cum ne-o cer cetățenii noștri, dar am promis că vom face o schimbare durabilă, cu rezultate profunde care vor fi resimțite în timp", a menţionat Inga Grigoriu.

La final, rezoluția privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova a fost votată cu 30 de voturi pentru, șase împotrivă și două abțineri. În document au fost incluse mai multe aspecte enunţate de Andrian Candu în discursul său. În Paragraful 5 al rezoluţiei se menţionează că drepturile opoziţiei trebuie respectate şi să nu fie admise încălcări ale normelor democratice. De asemenea, Paragraful 10 atrage atenţia la faptul că APCE este îngrijorată de lipsa de transparență în cazul numirii judecătorilor Curţii Constituţionale. Rezoluţia face referire şi la reforma justiţiei, care trebuie implementată doar în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Europei.

În ceea ce priveşte înregistrarea candidaţilor pentru alegerile locale, APCE a solicitat autorităţilor de la Chişinău să asigure respectarea standardelor democratice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu