Apartamente cu FUM! Peste O SUTĂ de locuitori din Ruseni, raionul Anenii Noi, NEVOIŢI să suporte fumul

Embed:

Peste o sută de locuitori din satul Ruseni, raionul Anenii Noi, sunt nevoiţi să trăiască în apartamente umplute de fum. Oamenii au ieșit aseară în stradă pentru a protesta.

Ei spun nu mai pot îndura mirosul insuportabil venit de la o întreprindere care produce peşte afumat, aflată la 150 de metri distanţă de blocurile de locuit.

Natalia Morari locuiește împreună cu soțul și cei doi copii într-un apartament cu două camere. Femeia susține că din cauza mirosului insuportabil nu-şi poate nici aerisi casa.

"În primul rând e fum, e miros insuportabil. Nu poți deschide geamurile, căci sunt copiii. Nu poți să ieși afară să te plimbi cu copii", a spus locatara.

Oamenii spun că situaţia cea mai gravă este dimineața și seara.

"Noi meregem dimineața la microbuz și este imposibil să respiri. Acuma pe această căldură lumea doarme cu ferestrele deschise, iar dimineața se trezesc că la ei în apartament e combinat de pește", spus o femeie.

Protestatarii mai spun că firma foloseşte prea multă apă, iar din această cauză scade presiunea din țevi.

"Ei consumă foarte multă apă și noi suferim din această cauză. Nu este apă, nu vine tensiunea care trebuie la apă. Vrem să spălăm o haină, noi trebuie să așteptăm, deaoarece nu e presiunea care trebuie", a spus o locatară.

Locuitorii din Rusenii Noi se tem și pentru viața animalelor care pasc pe imaşul unde sunt aruncate deșeurile companiei.

"Din cauza acestor deșeuri sunt afectate toate lanurile, aerul. Toate animalele sunt probabil bolnave, fiindcă rămășițele de la pește sunt aici. Ele sunt transportate în altă groapă, iar de acolo animalele pot să bea", spune o femeie.

Oamenii au încercat să discute cu șeful întreprinderii, însă acesta nu a ieşit în faţa protestatarilor. 

Primarul satului susţine că nu a fost la protest deoarece nu ştia despre organizarea acestuia. Totodată, el declară că agentul economic a prezentat, astăzi, proiectul de instalare a utilajului necesar pentru a evita mirosul puternic de fum, iar maxim în 20 de zile, acesta va funcţiona.

Cu toate acestea, primarul susține că luni va convoca o comisie specială, va alerta instituțiile abilitate și împreună cu reprezentanţii acestora se va deplasa la fața locului pentru a analiza situația. 

Localnicii amenință că vor protesta din nou și chiar vor bloca traseul național Chișinău - Anenii Noi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu