Aparatele uzate sunt un pericol pentru sănătate

Embed:

În cele mai multe spitale din ţară, investigaţiile radiologice se fac cu aparate vechi, unele dintre care au şi zeci de ani. Specialiştii spun că acestea, fiind uzate, elimină o doză mare de radiaţie, periculoasă pentru sănătate. Mai mult, în unele cabinete de radiodiagnostică, sistemele de ventilaţie nu funcţionează. Un asemenea cabinet radiologic este şi la Centrul Mamei şi Copilului.

Aparatul din cabintul de radiologie urologică de la Centrul Mamei şi Copilului are aproape 30 de ani.

"Fiindcă sânt foarte vechi şi radiaţia este mai mare. Plus la aceasta se adaugă şi aceea că de zeci de ani în această secţie de radioimagistică, nu există ventilaţie. Este o încălcare gravă a normelor sanitare şi de securitate radiologică atât a pacientrului cât şi a colaboratorilor", susţine Ion Iliciuc, director Centrul Mamei şi Copilului.

Un aparat nou costă peste 700 de mii de euro. Administraţia spitalului spune că nu are aceşti bani. Instituţia nu dispune de bani nici pentru a repara sistemul de ventilaţie din acest cabinet. Iar consecinţele sunt evidente.

Directorul spitalului a înaintat Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină un proiect în valoare de 700 de mii de lei pentru reparaţia sistemului de ventilaţie. Cât despre procurarea unui aparat radiologic nou Ministerul Sănătăţii care este şi fondatorul spitalului are doar promisiuni.

"Noi o să căutăm condiţii pentru a procura din sursele Ministerului Sănătăţii un aparat nou. O să ne mobilizăm la maxim către sfârşitul anului respectiv, începutul anului viitor institutul ar trebui să aibă un aparat nou", a menţionat Gheorghe Ţurcanu, vice-ministrul sănătăţii.

Până atunci, aproximativ 20 de copii fac, zilnic, investigaţii radiologice cu un aparat ruginit care, spun specialiştii, este periculos din cauza dozei mari de radiaţie eliminată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu