APARAT RADIOLOGIC MODERN, instalat la penitenciarul din Bălţi. Afecţiunile deţinuţilor vor fi depistate la timp

Embed:
Un aparat de radiologie modern, care costă peste un milion de lei, a fost instalat la penitenciarul numărul 11 din Bălţi. Aparatul poate depista afecţiunile pulmonare ale deţinuţilor încă de la stadii incipiente. Utilajul a fost donat penitenciarului de Uniunea Europeană.

Noul aparat poate examina toate organele interne, iar informaţia obţinută se stochează în computer.

"Se vede foarte bine, fotografia care iese este de o calitate înaltă. Pe monitor sunt funcţii care permit îmbunătăţirea calităţii fotografiei sau să o vezi în diferite culori, ceea ce înainte nu era posibil", a spus laborantul la Penitenciarul NR.11 din Bălţi, Vitalie Gușac.

Utilajul cu care erau examinaţi până acum pacienţii, era unul vechi, din anii 70. Astfel, de cele mai multe ori, pentru a pune un diagnostic clar pacientului, medicii se vedeau nevoiţi să transporte deţinuţii la Spitalul din Bălţi.

"Foarte vechi era şi nu doar că vechi, dar era completat din două aparate diferite. Fotografiile tot timpul se primeau necalitative, încăperea unde se prelucrează pelicula era rece, permanent nu se primeau aşa cum trebuiesc peliculele", a spus un medic La Penitenciarul nr. 11 din Bălţi, Boris Puga.

Aparatul a fost instalat la Bălţi, din cauză că aici fluxul deţinuţilor este mai mare. De asemenea, aici vor fi aduşi pentru examinare toţi deţinuţii din penitenciarele din nordul ţării.

"Aici vor fi deserviţi medical deţinuţi nu numai din Penitenciarul respectiv, se va deservi şi Penitenciarul din Soroca, Lipcani şi de la Rezina. În orice moment când va fi nevoie", a spus director interimar al DIP, Aureliu Suhan.

În total, în ţară sunt 80 de deţinuţi bolnavi de tuberculoză, ceea ce constituie un procent din numărul total.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu