Apă de calitate în satele din ţară. În 2019, se vor construi 80 kilometri de reţele noi de apeduct

Embed:
Sistemul de alimentare cu apă potabilă în mediul rural se extinde. 80 de kilometri de conducte noi vor fi realizaţi anul acesta, iar peste 150 kilometri de apeduct vor fi daţi în exploatare până în toamnă.

În raionul Ialoveni, de la Bardar la Ruseştii Noi va fi construită o conductă de 14 kilometri. În prezent, la Ruseştii Noi, apa de la robinet e plină de sulfaţi. La grădiniţa din localitate, apa e păstrată mai multe ore înainte de a fi utilizată.

"O ţinem în vase mari undeva până la 24 de ore ca să se elimine sulful din ea, pentru a o putea da în alimentaţie", a menţionat Liliana Manolache, directoarea grădiniţei din Ruseştii Noi, raionul Ialoveni.

Sătenii s-au bucurat când au aflat că în sfârşit vor avea parte de apă de calitate:

"Avem apă de la arteziană, nu-i chiar calitativă. Nu se poate de băut, nu putem face mâncare. Pentru băut avem fântână în ogradă, dar tot nu este prea bună".

"E borhută. Nu-i chiar bună de băut? Nu. Dar unde o folosiţi? La maşina de spălat, la baie".

"Au de câştigat sănătatea. Sperăm că apa care va veni este tratată, este bună şi vom scăpa şi de acele arteziene".

De noul apeduct vor beneficia şi locuitorii din Bardar, care nu au acum apă de calitate.

"Trecând prin reţele ea îşi mai pierde din calitate. Locuitorii din Bardar vor avea o sursă de apă mai calitativă decât ceea ce avem astăzi", a menţionat Mihai Tonu, viceprimarul satului Bardar, raionul Ialoveni.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, bugetul pentru reabilitarea sistemului de alimentaţie cu apă în următorii cinci ani e de 150 milioane de euro, dintre care circa 77 de milioane, din surse externe.

"Reabilitarea apeductelor unde există apă tehnică am fi dorit să construim staţii de tratare. Dar şi reabilitarea celor vechi unde noi avem pierderi mari de apă", a declarat Dorin Andros, secretar de Stat la Miniterul Dezvoltării Regionale.

Construcţia a peste 540 de kilometri de apeduct în următorii cinci ani şi asigurarea tuturor localităţilor din ţară cu apă şi canalizare face parte dintr-un proiect naţional de infrastructură declanşat la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu