Apa curge gârlă într-un sat din Ungheni. Locuitorii au creat un adevărat cult al fântânilor

Embed:

Apa curge gârlă în satul Romanovca din raionul Ungeni. Locuitorii de aici au creat un adevărat cult al fântânilor. Celor nici 600 de locuitori le revin nu mai puțin de 108 surse de apă potabilă, de care gospodarii au mare grijă. 

Este o competiție sănătoasă între locuitori pentru cea mai frumoasă fântână, așa că gospodarii le îngrijesc cu sârguință:

"Aranjăm izvorul, dăm cu vopsea, că trece lumea cu sticle, iau apă la lucru, la câmp".

"Am sădit flori, permanent la noi e frumos, toată vara, ne bucurăm că avem apă în fântâna noastră".

"Toată lumea are grijă de fântâni, ca să fie apa curată, îngrijim ca să adăpăm și păsările, și dobitoacele cu apă".

Tradiția a apărut acum 25 de ani, când fostul primar a hotărât să organizeze o zi a fântânilor în a două săptămână a lunii mai.

Fiecare gospodar crede că apa din fântâna lui este cea mai bună. Localnicii sunt susținuți cu bani și ustensile de primărie.

"Ne adunăm cu toții la casa de cultură și facem o totalizare. Se înmânează premii. Locul întâi, doi și trei au primit premii bănești și câte un ulcior, iar 18 fântâni obștești au primit câte o căldare", a declarat primarul din localitate, Vera Buga.

În fiecare an, localnicii mai sapă încă cel puțin câte o fântână. Anul acesta a fost inaugurat un izvor, construit de oameni, care au fost susținuți financiar de primărie. Gospodarii spun că ar vrea ca fântânile de la ei din sat să devină o atracţie turistică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu