Apa - lichidul indispensabil organismului uman. Ce recomandă medicii

Embed:

Apa este indispensabilă pentru organism, iar insufienţa ei poate avea efecte grave asupra sănătăţii. Este avertismentul medicilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, marcată astăzi şi la Chişinău. Pentru a evita deshidratarea, specialiştii ne recomandă să bem zilnic  aproximativ trei litri de lichide.

Potrivit medicilor, insuficienţa de apă în organism afectează sistemul digestiv, cardiovascular, nervos, osos şi respirator. De asemenea, deshidratarea provoacă constipaţii şi obezitate.  

Unii oameni s-au convins deja de efectele benefice ale consumului de apă:

"Când mă scol beau câte un pahar cu apă. Obligatoriu fac asta de vreo 7 ani, de când a început tensiunea să se mărească. Şi şi-a făcut efectul!"  

Organizatorii evenimentului le-au oferit posibilitatea locuitorilor Capitalei să testeze gratuit calitatea apei pe care o consumă. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică afirmă că aceste cercetări trebuie făcute primăvara şi toamna.

"După o investigaţie minuţioasă se află componentele care fac apa necalitativă şi sunt filtre pentru anumite componente. Unele persoane fierb apa înainte de a o consuma. Metoda este eficientă doar dacă sunt microbi, în cazul substanţelor chimice fierberea nu ajută", spune cercetătoarea Nina Postică.

Unii oameni afirmă că beau apa, fără a fi siguri de calitatea ei:   

"Eu îngheţ apa apoi, în timp de 24 de ore o las să se dezgheţe. Şi văd că la fund se lasă calcar sau săruri."

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 14 la sută dintre moldoveni nu au acces la apă potabilă, iar 87 la sută dintre fântâni sunt poluate. În această situaţie se află şi locuitorii din satul Răciula, raionul Călăraşi.

"În fântâni s-au acumulat nitraţi şi apa e rea. Acum a fost finalizat proiectul. Şi sperăm să avem apă bună şi în sat. Pentru apeduct avem nevoie de şapte milioane şi 200 de mii de lei, iar pentru canalizare 10 milioane, e o sumă mare, dar sperăm să reuşim", a spus primarul Ştefam Timsunic.

Mulţi localnici spun că au posibilitatea să facă rost de apă bună de băut: 

"- Aveţi posibilitatea să cumpăraţi apă? - Nu. Nu lucrez, am şi un copil bolnav"

"- Apă cumpăraţi? - Păi nu ne ajunge punga. Am pensie 600 de lei, pe ce să cumpăr apă?"

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, mai mulţi locuitori ai Capitalei au primit gratuit câte un pahar cu apă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu