Anunţurile destinate consumatorilor de droguri, distruse de o organizaţie neguvernamentală din Ucraina

Embed:

Anunţurile codificate destinate consumatorilor de droguri, scrise pe pereţii clădirilor sau în staţii, continuă să împânzească străzile Capitalei.

De regulă, textele sunt scrise într-un limbaj ambiguu, care este binecunoscut dependenţilor de narcotice.

O organizaţie neguvernamentală din Ucraina şi-a propus să distrugă toate aceste anunţuri periculoase şi astfel să contribuie la stârpirea acestui fenomen.

De exemplu, pe acest bloc de pe strada Miron Costin este inscripţionat un contact de pe Telegram, unde consumatorii pot trimite mesaje.

''Ei au scris un mesaj în care ne explică unde să expediem banii, cât costă un gram de produs şi ce fel de substanţe narcotice au'', a spus membrul unui ONG din Ucraina.

Îngrijorător este faptul că, zilnic, anunţul este citit de sute de adolescenţi şi copii.

''Şcoala este situată la vreo cinci sute de metri distanţă de această inscripţie. Elevii trec deseori pe aici'', a spus membrul unui ONG din Ucraina.

Pe unii pereţi, traficanţii nu ezită să scrie direct numărul de telefon şi denumirea preparatului.

''Aici este scris numărul de telefon şi cuvântul "Subik". Puţini vor înţelege despre ce este vorba, dar cei care utilizează această substanţă vor înţelege mesajul. "Subik" este un aşa-zis medicament pe bază de opiu, vândut sub formă de pastile'', a spus membrul unui ONG din Ucraina.

Foştii consumatori de droguri cunosc cel mai bine şmecheriile la care apelează traficanţii pentru a-şi vinde produsele periculoase.

''Cea mai răspândită denumire utilizată este "Скорость" (n.r. - viteză). Acest cuvânt este scris deseori pe garduri sau pereţi. Mai sunt inscripţii "Spice", care mai este numită "Chimie". Toţi cei care utilizează substanţe narcotice cunosc acest limbaj, pentru ei şi se scriu aceste anunţuri'', a spus un fost consumator de droguri.

''Politia solicita cetatenilor, daca observa astfel de inscriptii care li se par suspecte. cu numere de telefoane sau cu denumire de substante psihotrope, sa nu stea mult pe ganduri sis a formeze 112'', a spus ofiţer de presă Poliţia Capitalei, Natalia Stati.

Organizaţia din Ucraina a venit în Moldova acum patru luni şi oferă tratament celor dependenţi de droguri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu