În ultimele 18 luni a avut loc o creștere semnificativă a folosirii site-urilor deghizate care oferă o rută către clipuri cu abuzuri sexuale asupra minorilor, a spus Fred Langford, șeful executiv de la o asociație caritabilă din Marea Britanie.

Au fost descoperite 743 de astfel de site-uri in 2015 de către Internet Watch Foundation, un număr de 2 ori mai mare față de 2013.

"A devenit o practică acceptată pentru partea comercială a comunității pedofililor pentru că această tehnică este mai eficientă în a menține conținutul live pentru o perioadă mai mare", mai spune Langford. IWF a descoperit anul trecut ca 21% dintre site-urile care conțineau imagini și clipuri ilegale erau comerciale și ca cei care voiau sp obțină profit de pe urma abuzurilor ascundeau conținutul în spatele site-urilor legale pentru adulți.

Langford spune că și persoanele care au văzut doar conținut legal pot ajunge într-o investigație a poliției pentru că datele ar arăta că au vizitat URL-ul și dacă nu dețin imaginile descărcate ar fi dificil să se determine ce au accesat.

"Dacă cineva este arestat pe suspiciunea că a accesat imagini cu abuzuri ale minorilor, va fi mult mai dificil pentru aceștia să-și dovedească inocența. La fel însă, e dificil pentru poliție să demonstreze vinovația" mai spune Langford.

IWF spune ca in 215 au existat 68.092 de rapoare pentru conținut online suspect ce s-a dovedit că avea conținut ilegal. Este o creștere cu 417% față de 2013. Raportul spune că 69% dintre victime aveau sub 11 ani.