Anunțau că vor fi zeci de mii de manifestanți, dar au venit câteva sute. Un nou PROTEST EŞUAT al lui Năstase

Embed:

Protestul faţă de sistemul electoral mixt, organizat de câteva partide de opoziţie şi ONG-uri politizate care le susţin, a eşuat. Deși anunțau că vor fi zeci de mii de manifestanți, Andrei Năstase și Maia Sandu au reușit să adune în jur de 800 de oameni. Mai mult, unii dintre protestatari au adus cu ei copii. De asemenea, liderul "DA" a încercat să provoace forţele de ordine.

Deși au mizat că în fața Parlamentului se vor aduna zeci de mii de protestatari, la manifestație au venit mai puţin de o mie de oameni. Acest lucru este confirmat şi de poliţie.

"La acţiunea de protest sunt în jur de 800 de persoane. Încălcări majore a ordinii nu au fost înregistrate. Poliţia asigură respectarea ordinii de drept", a declarat şeful IGP, Alexandru Pânzari.

Cele câteva sute de oameni au protestat faţă de votul mixt, chiar dacă 60 la sută dintre moldoveni optează pentru schimbarea sistemului electoral. În acest scop au fost colectate 850 de mii de semnături.

Ca și la protestele anterioare, manifestanții au agresat jurnaliștii.

Deşi afirmă că susţin libertatea de exprimare, protestatarii şi-au permis din nou să insulte.

La proteste au fost observați și copii.

Chiar dacă protestează față de sistemul mixt de vot, unii manifestanți nu ştiu cum funcționează acesta: 

"– Acum protestul este împotriva sistemului mixt. – Nu, nu, nu, nu! Asta sistemul mixt e altceva, dar nu numai".

"– Ce presupune sistemul mixt? – Aproximativ. Că o să fie în fiecare circumscripție, o să fie persoanele denumite. – Asta e sistemul uninominal dacă în fiecare circumscripție o să fie aleși, dar mixt? – E cam tot aceeași".

"– Ce reprezintă sistemul mixt? – Dumneavoastră cunoașteți. Nu sunt gata să vă spun acum".

După ce au protestat în fața Parlamentului, manifestanții au mers în marş spre sediul Partidului Socialiștilor. Unii protestari nu ştiau, însă, pe unde să o apuce şi, când au ajuns în preajma Centrului Național Anticorupție, au uitat motivul pentru care au ieşit în stradă.

Ulterior, coloana de manifestanți s-a îndreptat spre Ministerul Afacerilor Interne. Ajuns la fața locului, Andrei Năstase a provocat polițiștii care asigura paza instituţiei. 

Marşul s-a încheiat cu un scurt protest în faţa sediului PDM, unde a ajuns doar o mică parte din cei care au ieşit în stradă.

Pe durata protestului, traficul rutier a fost blocat pe mai multe străzi.

Analiştii politici menţionează că organizatorii protestelor îşi pierd susţinerea din partea cetăţenilor, pentru că nu vin cu soluţii concrete.

"Aceste partide și-au axat activitatea politică exclusiv pe organizarea protestelor, lucru care dovedește că nu sunt capabile să conceapă și să propună cetățenilor un program real. Vedem că vin cu atitudini contradictorii de foarte multe ori", a menţionat Vitalie Catană, analist politic.

Ieri tinerii din Partidul Demnitate și Adevăr au colindat străzile Capitalei în căutarea susținătorilor, oamenii nu au fost receptivi acestei chemări. Asta în timp ce liderul formațiunii Andrei Năstase s-a odihnit la pescuit alături de câțiva oameni de afaceri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu