ANUNȚ OFICIAL! Când își va retrage Rusia armamentul din regiunea transnistreană

Rusia îşi va retrage Grupul Operativ de Trupe din Transnistria (GOTR) imediat ce se va contura posibilitatea repatrierii integrale a muniţiilor din depozitele de la Colbasna din stânga Nistrului, iar la ora actuală acest lucru practic este imposibil din cauza situaţiei din Ucraina, a explicat Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, citat de RIA Novosti, scrie incomemagazine.ro.

Armata rusă intenţionează să evacueze întreaga muniţie din depozitele din stânga Nistrului pentru a o distruge, a indicat el, fără să avanseze un termen.

La ora actuală, repatrierea muniţiei ruse din Transnistria este practic imposibilă, întrucât această operaţiune poate fi derulată doar tranzitând teritoriul ucrainean, or aşa ceva nu este posibil în acest moment, a subliniat Gubarev.

"Nu cred că s-ar găsi cineva care să-şi asume responsabilitatea repatrierii mai multor garnituri cu muniţii pe teritoriul Ucrainei, când evenimentele de acolo sunt atât de dramatice", a spus diplomatul rus, referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, unde separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, se opun armatei ucrainene.

În plus, Kievul a impus interdicţie la tranzitul de transporturi militare şi trupe ruseşti înspre şi dinspre regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, denunţând un acord bilateral în acest sens în mai 2015, ceea ce a complicat aprovizionarea forţei de menţinere a păcii ruse din stânga Nistrului.

Declaraţiile diplomatului rus intervin după vizita acestuia la Chişinău şi Tiraspol, în componenţa unei delegaţii de mediatori şi observatori în cadrul formatului de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori) privind soluţionarea conflictului transnistrean. Emisarul Moscovei şi-a exprimat convingerea că o nouă rundă de negocieri în formatul "5+2" va fi convocată până la sfârşitul acestui an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu