Anunţ de ultimă oră! Spania a renunțat la mandatele europene de arestare emise pe numele lui Carles Puigdemont

Embed:

Spania a renunțat la mandatele europene de arestare emise pe numele lui Carles Puigdemont și a altor politicieni catalani. Judecătorul spaniol însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, în octombrie anul trecut, a retras joi mandatele de arestare internaţionale emise pe numele liderilor catalani fugiți din țară, scrie libertatea.ro.

După neprelungirea mandatelor, Carles Puigdemont, în prezent aflat în Germania, şi alţi lideri catalani – printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia – sunt aşadar liberi să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. Totuși, dacă se întorc în Spania ei vor fi arestați.

Carles Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Fostul lider catalan s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de rebeliune.

Alţi câţiva politicieni separatişti catalani se află în închisori din Spania pentru rolul jucat în organizarea referendumului de la 1 octombrie 2017. În pofida acestui lucru, separatiştii şi-au păstrat majoritatea în parlamentul de la Barcelona după alegerile organizate în decembrie anul trecut în regiunea din nord-estul Spaniei.

Decizia retragerii mandatelor internaționale vine în contextul în care Catlonia a încercat din nou să-şi declare independenţa, dar Curtea Constituțională spaniolă a blocat moțiunea aprobată de parlamentul Cataloniei pentru reluarea etapelor în vederea declarării independenței regiunii din nord-estul Spaniei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu