Anul 2018, campion la FRAUDE bancare. Cazul Danske Bank, implicat în Laundromatul Rusesc, una dintre cele mai scandaloase afaceri

Embed:

Anul 2018 a fost marcat de mai multe scandaluri financiare, în centrul cărora au fost atât bănci cu renume mondial, cât și instituții financiare mai puțin cunoscute.

Organizația internațională Global Financial Integrity, care se ocupă de demascarea schemelor de spălare de bani prin intermediul băncilor, a făcut o sinteză a cazurilor din anul trecut.

Potrivit Global Financial Integrity, cel mai mare scandal a fost cazul Danske Bank. Instituţia daneză este vizată într-un dosar de spălare a sute de miliarde de dolari proveniţi din Rusia, dar și din alte țări post-sovietice printre care Moldova, Ucraina sau Azerbaijan, prin intermediul filialei sale din Estonia.

Reprezentanţii băncii au recunoscut că au efectuat tranzacţii financiare pentru cetăţeni nerezidenţi în Estonia, lucru ilegal. În total, în perioada 2007-2015, peste 235 de miliarde de dolari au fost spălați prin intermediul sucursalei estoniene.


Peste 80 la sută din acești bani au fost ulterior redirecționați spre paradisuri fiscale prin intermediul Deutsche Bank. Instituţia bancară germană a fost ținta unor percheziții de amploare la sfârșitul anului trecut, în urma unui caz legat de dezvăluirile din Panama Papers. Probele adunate arată că Deutsche Bank a ajutat mai mulţi clienţi să-şi deschidă conturi off-shore prin intermediul unei firme din Cipru.

Schema infracţională a fost pusă în practică şi în ţara noastră, prin intermediul băncii controlate de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Potrivit Global Financial Integrity, în ultimii 10 ani, Deutsche Bank a plătit amenzi în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru schemele financiare dubioase pe care le-a efectuat.


Și peste Ocean lucrurile nu sunt roz. În luna mai a anului trecut, 30 de directori din cadrul băncii americane Goldman Sachs și un om de afaceri malaezian au fost puşi sub acuzare în Statele Unite pentru fraudarea fondului de investiţii al Malaeziei şi spălare de bani.

Procurorii fac referire la sume imense şi îi acuză pe inculpaţi că au furat miliarde de dolari din fondul suveran al acestei ţări asiatice, folosiţi ulterior pentru achiziţionarea unor proprietăţi de lux şi chiar pentru finanţarea unor filme la Hollywood.

Iar două bănci europene chiar s-au închis în anul 2018 în urma unor scandaluri financiare. Una dintre ele este Pilatus Bank din Malta, care a rămas fără licența Băncii Centrale Europeane în urma unor acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani.

Mai concret, instituția financiară a încercat să evite sancțiunile impuse de SUA Iranului prin tranzacția ilegală a peste 115 milioane de dolari din Venezuela unor companii controlate de Teheran.

Tot pentru evaziune fiscală și spălare de bani a fost închisă și ABLV Bank din Letonia, care a fost găsită vinovată pentru tranzacții ilegale cu persoane fizice și juridice vizate de sancțiuni din Coreea de Nord, Rusia și estul separatist al Ucrainei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu