Anul 2017 vine cu SCUMPIRI: Produsele din tutun şi cele alcoolice trebuie să atingă nivelul minim european

Embed:

Ministerul Finanţelor a început consultările pe marginea proiectului politicii bugetar - fiscale pentru anul viitor. Documentul prevede un şir de scumpiri pentru ţigări, băuturi alcoolice, precum şi carburanţi. Totodată, accizele pentru aceste produse urmează să fie stabilite în codul fiscal pentru o perioadă de trei ani. Autorităţile speră ca proiectul să ajungă luna viitoare pe masa miniştrilor.

Din 2017, acciza pentru o mie de ţigări cu filtru ar putea fi de 350 de lei, cu 50 de lei mai mult decât acum. Iar taxa ce vizează valoarea de pe raft va fi menţinută la 12 la sută.

"Republica Moldova are ca angajament la produsele din tutun şi la produsele alcoolice până în anul 2025 să atingă nivelul minim european. Ceea ce ţigarete constituie 90 de euro", a declarat şeful Direcţiei generală politică şi legislaţie fiscală şi vamală din cadrul Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc.

În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, cel mai mult va creşte taxa pentru votcă - cu aproape cinci lei per litru. Acciza pentru vin va fi mai mare cu peste 60 de bani per litru, iar cea pentru bere cu 12 bani. 

Şi companiile petroliere vor plăti taxe mai mari pentru importul de carburanţi. Astfel, acciza pentru o tonă de benzină va creşte cu aproape 360 de lei, pentru motorină cu 150 de lei, iar cea pentru gazul lichefiat - cu peste 220 de lei.

Autorităţile au mai decis să stabilească cota accizelor pentru carburanţi, băuturi alcolice, ţigări şi alte bunuri, pentru o perioadă de trei ani.

"În Codul Fiscal urmează să fie stipulată mărimea cotelor accizilor pentru trei ani, ceea ce creează atât o previzibilitate pentru mediul de afacerei ca să-şi creeze planul de afaceri, cât şi pe partea de buget", a spus Dorel Noroc.

O altă noutate este că, din întâi ianuarie 2017, cota accizelor pentru importul autoturismelor va fi stabilit în lei şi nu în euro. Specialiştii de la Ministerul Finanţelor îşi propun ca modificările privind politica - bugetar fiscală pentru anul viitor să ajungă pe masa miniştrilor, în septembrie.

"Dat fiind acele întârzieri masive cu care noi ne confruntăm tot ce ţine de relaţiile bugetar fiscale în anul trecut, în anul curent e bine că deja avem un document finalizat", a precizat expertul economic Viorel Gârbu.

Autorităţile speră ca documentul să fie aprobat de Parlament, în noiembrie. Până atunci, proiectul politicii bugetar-fiscale va fi supus consultărilor publice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu