Anul 2013 a fost declarat anul european al cetăţenilor în Republica Moldova

Anul 2013 a fost declarat anul european al cetăţenilor. Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre în acest sens. Potrivit viceministrului în exerciţiu de Externe şi Integrării Europene Andrei Popov proiectul are drept scop de a aduce procesul european mai aproape de cetăţenii Republicii Moldova, a-l face cunoscut şi a promova valorile şi principiile europene în ţara noastră.

"Europenizarea Republicii Moldova şi integrarea în Uniunea Europeană este o prioritate şi este în interesul ţării. La propunerea Guvernului, a fost elaborat un plan de acţiuni. Este foarte important ca ideea europeană să nu fie discreditată prin limbaj suburban. Trebuie să dăm un exemplu european prin menţinerea unui dialog. Să demonstrăm că valorile europene înseamnă respectul faţă de celălalt şi găsirea interesului comun", a declarat Andrei Popov

Totuşi, unii deputaţi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că acest proiect de hotărâre nu a fost prezentat mai devreme, având în vedere că Uniunea Europeană a declarat anul 2013 drept anul european al cetăţenilor, încă din luna noiembrie anul trecut.

"Structurile Uniunii Europene au anunţat despre acest lucru în noiembrie 2012. Noi suntem pe 19 aprilie. Lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie nu le recunoaşteţi ca luni europene? Recunoaşteţi că ceea ce s-a întâmplat în aceste luni, scandalurile de corupţie, interceptarea telefoanelor, scandalul din Pădurea Domnească nu reprezintă valorile europene. Nu am văzut acest plan. În mass-media la fel nu s-a discutat, poate se mai poate de aşteptat câteva luni şi declarăm această jumătate de an ca an antieuropean", a spus deputatul comunist Ina Şupac.

"Sunt mai multe motive pentru care acest proiect nu s-a găsit cu câteva saptamâni în urmă pe ordinea de zi a Parlamentului. Recunosc ca era mai bine dacă ne autosizam chai a doua zi după ce UE a declarat acest lucru. Mai devreme de luna martie oricum Parlamentul nu putea să-l aprobe. În ianuarie nu se putea de facut acest lucru", a menţionat Andrei Popov.

Publika.md aminteşte că 2013 a fost desemnat drept anul european al cetăţenilor, printr-o decizie a Comisiei Europene. Propunerea a venit din partea instituţiei europene cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a instituirii cetăţeniei Uniunii, prin Tratatul de la Maastricht, în noiembrie 1993.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu