Antarctica inverzește! Cauza: încălzirea globală

Ultimii 50 de ani sunt martorii efectelor încălzirii globale. Fenomenul devine din ce în ce mai vizibil, mai ales în zonele polare ale Planetei. Potrivit The Guardian, peisajul înzăpezit al Antarcticii a fost înlocuit de unul cu multă verdeață.

Savanții au descoperit bancuri extinse de mușchi și au constatat că ritmul de creștere a plantelor este exponențial mai mare în ultimii ani.

"Antarctica nu va deveni verde în întregime, dar aceste porțiuni verzi vor fi mai extinse ca niciodată. Acest fenomen face legătura cu alte procese care au loc în Peninsula Antarctica, în special fenomene precum retragerea ghețarilor, care dezvăluie pământul, iar formațiunile de mușchi verde au tot mai mult loc pentru a se dezvolta", a declarat Matt Amesbury, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Exeter.

Chiar dacă vegetația Antarcticii constituie doar 0,3% din continent, în ultima jumătate a secolului XX, temperatura medie a crescut vizibil, iar la fiecare 10 ani se înregistrează creșteri de temperatură cu jumătate de grad.

Dacă temperatura medie va continua să crească, oamenii de știință susțin că ecosistemul continentului s-ar putea schimba radical. Principala grijă a savanților este de a proteja Antarctica de un număr mult prea mare de turiști care ar putea coloniza și distruge regiunea.

"Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este reală. Dacă acest lucru se va întâmpla, acest continent izolat, neatins și iconic va fi transformat definitiv", a adăugat alt cercetător al Universității Exter, Thomas Roland.

Lasă un comentariu