ANSP: În Moldova cazuri de coronavirus nu au fost întregistrate

Embed:

La o zi după ce postul nostru de televiziune a realizat un reportaj despre autoritățile de la Chișinău care îşi pasează responsabilitățile și se supără când sunt întrebate despre măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului, astăzi responsabilii de la ANSP au organizat o conferinţă de presă. Conducerea instituţiei a început cu dezminţiri la ştirile apărute în presă, şi nu cu informaţii despre măsurile pe care le-a luat instituţia pentru a preveni eventualele cazuri de coronavirus. 

Directorul interimar al ANSP, Nicolae Furtună, susţine că mai multe site-uri au preluat informaţiile apărute pe un portal de ştiri false precum că un lot de 100 de mii de tone de pește a fost adus în țara noastră din China. Cel care a importat produsele este fratele preşedintelui Igor Dodon şi că anume el a monopolizat piaţa importului de peşte. La finalul știrii se mai face apel la populaţie să nu cumpere peşte chinezesc.

"Pe mai multe site-uri, pe mai multe reţele de socializare au apărut informaţii false cu privire că deja există cazuri de boală în Republica Moldova, că există riscul de introducere a virusului prin intermediul unui lot de peşte, importat dintr-o ţară asiatică. Vreau să vă zic că acestea sunt falsuri", a menţionat Nicolae Furtună, director interimar al ANSP.

Directorul interimar al instituţiei s-a arătat deranjat şi de faptul că instituţiile media au cerut, în ultimele zile, informaţii de la ANSP despre măsurile pe care le-a luat instituţia pentru a preveni răspândirea virusului.

"Am văzut zilele acestea în presă că toată lumea aşteaptă ca Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică să întreprindă ceva. Nimeni nu zice ce este acel ceva şi nu ştiu de ce focusarea cea mare este doar pe ANSP. Diferite verigi ale sistemului de sănătate îşi au competenţele lor", a declarat Furtună.

Declaraţiile lui Furtună se contrazic însă cu cele făcute de ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, care a îndrumat jurnaliştii, ca la subiectele legate de coronavirus, să ceară informaţii de la responsabilii ANSP.

"Toată informația în contextul măsurilor profilactice, detaliat o puteți lua de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Agenția este acea autoritate, cu specialiști abilitați, care planifică toate măsurile de rigori", a precizat  ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În ceea ce ţine de măsurile care vor fi luate, reprezentanţii ANSP spun că cea mai mare responsabilitate în acest sens le revine Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră care monitorizează traficul de persoane la hotarele ţării şi pe aeroport. În cazul în care un pasager este suspectat de vreun virus, acesta e izolat, iar ulterior este transferat cu ambulanţa la spitalul de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă" din Capitală. Autorităţile de la noi susţin că ştiu deja cum vor proceda ca să identifice dacă într-adevăr persoana este infectată cu virusul periculos.

"Germania a elaborat sistemele pentru testarea la infecţia provocată de coronavirusul nou. Ministerul Sănătăţii de comun cu Agenţia Naţională lucrează strâns cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a avea posibilitatea să transmitem probele în laboratorul de referinţă, atunci când va fi necesitate", a subliniat Natalia caterinciuc, şef de direcţie la ANSP.

În 2014, când era riscul de infectare cu virusul Ebola, la aeroport a fost cumpărat un sistem automatizat, un termoscaner care detectează persoanele cu febră. Iar anul trecut, Poliţia de Frontieră a achiziţionat detectoare portabile. Autorităţile spun că anume aceste sisteme vor fi utilizate şi pentru a depista posibilele cazuri de coronavirus.

loading...

Lasă un comentariu