ANSA: Productivitatea de miere în 2019 este mai mare decât în anul trecut

Situaţia în ramura apiculturăii este bună, iar productivitatea medie de miere de la o familie constitue 25,5 kg, cu 2 kg mai mult decât în perioada anului 2018, informează ANSA.

Potrivit specialiştilor, anul acesta au fost colectate 6500 tone de miere. 

În raioanele Florești, Taraclia, mun. Chișinău, Dubăsari, Fălești, Leova, Cahul, Cantemir, productivitatea unei familii a constituit respectiv  50, 40, 35, 33, 31 şi 30 kg de miere. O creştere neînsemnată se observă în raioanele de sud, unde productivitatea unei familii constituie 28-40 kg miere. În timp ce în raioanele centru şi nord, acest indice reprezintă circa 18-33 kg.

Majorarea producţiei de miere se explică prin faptul că anul acesta a fost unul favorabil apiculturii, dar şi prin acţiunile şi străduința apicultorilor. 

În rezultatul evaluarii și supravegherii situatiei în teritoriu, specialiştii ANSA au constatat că majoritatea apicultorilor dispun de pașapoarte apicole şi de autorizații sanitar-veterinare de funcționare, iar stupinele sunt înregistrate la primării. 

Per general, starea albinelor este satisfăcătoare, stupinile fiind amplasate corespunzător cerinţelor, îndestulate cu o cantitate suficientă de hrană pentru perioada rece a anului si pregatite către iernat.

ANSA menţionează că, în perioada apicolă respectivă în ţară nu au fost înregistrate cazuri de  mortalitate în masă a albinelor. În schimb, au fost înregistrate cazuri de otrăvire în raioanele Ceadîr-Lunga  (4 cazuri la Tomai, Gaidar şi Baurci), Ștefan-Vodă (4 cazuri)  unde au fost otrăvite albinele lucrătoare.

 

loading...

Lasă un comentariu