ANSA îndeamnă agricultorii să cumpere semințe și pesticide doar din locuri autorizate

Embed:

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă agricultorii să cumpere semințe și pesticide doar din magazinele agricole autorizate. Asta în contextul în care, de la începutul anului, pe piață au fost depistate mai multe produse de proveniență dubioasă sau contrafăcute.

Inspectorii fitosanitari au realizat controale în peste 700 de depozite ale diferitor magazine și gospodării agricole, în urma cărora au găsit produse de contrabandă, reambalate ilegal sau fără eticheta corespunzătoare standardelor naționale.

"Semnele distinctive al unui produs contrafăcut sau reambalat ilegal sunt în primul rând că se vând la gherete, tarabe, străzi. Sunt etichetate în alte limbi decât română sau română și rusă", a declarat șeful Direcției Controlul Produselor de Uz Fitosanitar, Mihai Negrescu.

Agricultorii trebuie să fie atenți și atunci când procură pesticide.

"Pesticidele sunt un produs de evidență strictă, control strict la fel cum sunt medicamentele. Și cum nu este normal să cumperi medicamente din stradă la fel și pesticidele nu pot fi cumpărate din stradă", a spus șeful Direcției Controlul Produselor de Uz Fitosanitar, Mihai Negrescu. 

În prezent, specialiștii ANSA desfășoară controale în piețe și depozitele agricole și vin cu recomandări pentru agricultori.

"Să ceară un bon de casă sau o factură. Obligatoriu un certificat de calitate. Când se procură cantități mai mari de semințe, numaidecât este recomandat să fie între cumpărător și vânzător un contract de cumpărare-vânzare", a declarat șeful de direcție din cadrul ANSA, Dumitru Rusu.

Anul trecut, pe piață au fost găsite semințe de floarea-soarelui și porumb necalitative.

Potrivit legislației, persoanele fizice care comercializează produse contrafăcute riscă o amendă de 9.000 de lei, iar cele juridice de 15.000 de lei.

Pe teritoriul țării sunt deschise 120 de magazine agricole autorizate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu