ANSA explică de ce peştele cu paraziți ajunge pe mesele copiilor: Este produs de calitate inferioară, să dea Guvernul mai mulți bani

Embed:

Peştele cu paraziţi care a fost depistat în instuţiile de învăţământ, cele medicale dar şi în penitenciare din ţară a fost subiectul emisiunii Tema Zilei de la Canal 2. În cadrul acesteia, invitaţi au fost şeful secţiei siguranţa alimentelor, Ion Dabija şi preşedintele Centrului Protecţia Consumatorului, Denis Staruş. 

Potrivit specialiştilor, cele 73 de loturi de peşte cu paraziţi care au fost introduse în ţară nu ar manifesta un pericol.

''Noi avem nişte cerinţe de calitate de o marjă de eroare foarte mare. Se acceptă de la 0,1 până la 80 de procente. Cu părere de rău în majoritatea cazurilor predomină preţul, unde preţul este jos, acolo şi calitatea este pusă sub semnul întrebării. Noi nu putem spune că cel de 30 sau 40 de lei este un peşte ofensiv sau necalitativ, pur şi simplu se caracterizează şi se evaluează după nişte criterii importante. Cu cât paraziţii sunt mai mari şi gradul de infectare este mai mare, cu atât categoria acestuia este mai inferioară. În cazul în care depistăm paraziţii şi îi vedem cu ochiul liber, atunci este firesc că legislaţia interzice acest fapt şi urmează ca produsul să fie returnat '', a spus preşedintele Centrului Protecţia Consumatorului, Denis Staruş. 

 În acest sens, şeful secţiei ANSA, Ion Dabija, a venit cu iniţiativa ca în instituţiile de învăţământ să fie majorat preţul la alimentaţie. 

''Nu vrem să spunem că acest peşte este rău, pentru că îl consumă toată lumea, însă el nu este evescerat, respectiv preţul este mai mic. În acest sens am ieşit cu iniţiativa ca să fie majorate preţurile la alimentaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe, ca să aibă posibilitatea să procure produse de o calitate superioară'', a spus şeful secţiei ANSA, Ion Dabija. 

Amintim că  73 de loturi  din 124 de peşte congelat a fost introdus în ţară, chiar dacă laboratorul a indicat prezenţa unor paraziţi sau alte neconfirmităţi. Despre aceasta a anunţat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă. Premierul a dispus efectuarea unor controale la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, unde se află laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peştelui.

Ca rezultat al acestei situaţii, Maia Sandu a solicitat de la conducerea ANSA să iniţieze o anchetă de serviciu cu suspendarea responsabililor din agenţie şi a managementului laboratorului, iar poliţia să investigheze cazul.

De asemenea, prim-ministru a solicitat lista companiilor implicate în această schemă şi introducerea lor în lista de interdicţie a Agenţiei de Achiziţii Publice, astfel ca aceste companii să nu mai poată niciodată livra produse instituţiilor publice. 

CITEŞTE ŞI: Peşte cu paraziţi în instuţiile de învăţământ, cele medicale dar şi în penitenciarele din ţară. Cine se face vinovat


Lasă un comentariu