ANSA, despre noul focar de pestă porcină: Animalele s-ar fi infectat după ce porcii sălbatici bolnavi din România au traversat hotarul

Un nou focar de pestă porcină a fost depistat în rezervația naturală "Pădurea Domnească", dar și în fâşiile forestiere din raionul Glodeni. În total, 49 de mistreți au fost găsiți morți de către oamenii legii, în aceste zile, în zona de frontieră cu România. Vameșii au contactat responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pentru a-i incinera și a preleva probe. 

Potrivit specialiștilor ANSA, cel mai probabil, animalele s-ar fi infectat, după ce porcii sălbatici bolnavi din România au traversat hotarul.

"Sursa de pătrundere a infecției ar fi prin intermediul mistreților bolnavi, care au migrat prin anumite zone, au trecut Prutul și au migrat în fâșiile forestiere din aria Rezervațiie Naturale "Pădurea Domnească"

În zona de restricție au fost întreprinse măsurile necesare pentru a nu extinde focarul.

"Sunt măsuri de dezinfectare a persoanelor, încălțămintea angajaților, picioarele la cai, în cazul când intră cu caii și roțile la unitățile de transport.Este amplasat la fiecare intrare în fondul forestier covorașe cu rumeguș, unde sunt îmbibate cu soluție dezinfectantă "

Oamenii din localitățile din apropiere spun că sunt îngrijorați, pentru că este prima dată când în regiune a fost identificat un focar de pestă porcină.

"Au maI fost asemenea cazuri? - Nu, prima dată la noi așa cazuri. - Dar vă îngrijorați? - E și normal, toată lumea se îngrijorează, nici nu se discută. Unele măsuri de precauție ar fi ca să nu trecem prin locul unde e focarul, ca să nu fie adus aici".

"Clar că e periculos, clar că avem grijă de așa ceva. Căldurile astea nu-s bune, zăpadă nu avem".

Pădurea Domnească are 5.900 de hectare, iar până astăzi au fost efectuate investigaţii doar în 1.200 de hectare. În perioada 10-15 ianuarie 2020, au fost înregistrate şi două cazuri de rabie: la un șacal în raionul Glodeni şi la o vulpe în raionul Ungheni.

loading...

Lasă un comentariu