ANRE schimbă modul de calcul al tarifului pentru energia electrică. În ce condiţii lumina s-ar putea ieftini sau scumpi

Embed:
Tariful pentru energie electrică va fi stabilit altfel. De acum încolo, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va avea dreptul să-l reducă sau să-l majoreze de câte ori vor exista premise obiective în acest sens. Până acum, acesta era ajustat o singură dată pe an şi doar la solicitarea furnizorilor. Potrivit noii metodologii aprobate de Consiliul de Administrare al ANRE, curentul ar putea fi ieftinit sau scumpit în caz de modificare a preţului de achiziţie, fluctuaţie a monedei şi pierderi minime suferite de furnizori la distribuția curentului.

"Agenţia este în drept să-i ceară operatorului prezentarea în regim de urgenţă a datelor corespunzătoare pentru ajustarea tarifelor. Urmează ca această metodologie să apere drepturile şi interesele consumatorilor finali", a menţionat Tudor Copaci, director ANRE.

După ce a primit aviz de la ministerele de resort, documentul a fost discutat cu furnizorii. Aceştia au refuzat să comenteze noua metodologie, dar s-au arătat indignați de amenzile prevăzute pentru neprezentarea rapoartelor cu pierderile reevaluate.

"Este injust în cazul când un operator a efectuat sau va efectua reevaluări una sau mai multe, nu contează, şi nu le-a solicitat la agenţie în tarif să fie penalizat pentru aceasta", a precizat Tatiana Gotişan, director Departamentul Gas Natural Fenosa.

"Punctul este clar şi nu trebuie să umblăm cu interpretări mai puţin ortodoxe, nu vedem nicio necesitate de a fi modificat", a subliniat Alexandru Ursu, eşf secţie Energie Electrică şi Reginerabilă, ANRE.

Furnizorul RED Nord susţine că, potrivit unui calcul, noua metodologie îi scade din rentabilitate.

"Componenta tarifului rentabilitatea activului va scădea la noi undeva cu 36 %", a declarat Mihai Şeremet, director RED Nord.

"Rentabilitatea nu scade cu 30 %, ci cu până la 15 % scade", a specificat Alexandru Ursu, şef secţie Energie Electrică şi Reginerabilă, ANRE.

Directorul ANRE susţine că furnizorii au venit cu mai multe modificări pentru proiect, însă acestea au fost respinse de către Consiliul de Administrare pentru că nu au fost justificate.

"Ceea ce au propus operatorii sistemelor de distribuţie duce la majorarea costurilor şi cheltuielilor care urmează să fie luate în vedere la aprobarea tarifelor", a conchis Tudor Copaci, director ANRE.

Noua metodologie va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu