ANRE decide dacă vom plăti sau nu mai mult pentru energia electrică

Embed:

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va examina astăzi, 8 aprilie, argumentele furnizorilor de electricitate privind majorarea tarifelor la curentul electric pentru consumatorii finali. La începutul acestei săptămâni, operatorii reţelelor de distribuţie RED Union Fenosa, RED Nord şi RED Nord–Vest au cerut scumpirea energiei electrice, de la 7 la sută până la 15 la sută pentru un kilowatt pe oră.

Union Fenosa cere majorarea tarifului cu 12 bani, sau cu 9 la sută. Astfel, energia electrică, livrată de această companie, urmează să se scumpească pentru consumatorii casnici, de la 1 leu şi 33 de bani, până la 1 leu şi 45 de bani pentru un kilowatt-oră.

Clienţii deserviţi de RED Nord ar urma să plătească cu 10 bani mai mult pentru un kilowatt, faţă de tariful actual.

Cea mai mare majorare, de 22 de bani, a cerut-o RED Nord-Vest, până la 1 leu şi 64 de bani pentru un kilowatt-oră. De la 1 aprilie, preţul de import al energiei electrice a crescut cu 11 la sută.

Menţionăm că tarifele la curentul electric pentru consumatorii finali au evoluat constat în ultimii zece ani. Astfel, dacă în anul 2000, un kilowatt-oră de electricitate livrat de RED "Union Fenosa" costa 65 de bani, în anul 2010, tariful era mai mare de două ori, şi ajungea la un leu şi 33 de bani.

Aproape aceeaşi evoluţie a preţului a fost înregistrată şi la curentul furnizat de RED Nord şi RED Nord-Vest. Astfel, în anul 2000, un kilowatt-oră de energie electrică costa 57 de bani, iar în anul 2010, a ajuns la un leu şi 43 de bani.

Un preţ constant al curentului s-a menţinut doar între anii 2003 şi 2006. Atunci, un kilowatt-oră de electricitate la "Union Fenosa" a costat 78 de bani, iar la RED Nord şi RED Nord-Vest - 70 de bani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu