ANOMALIA provocată de vara caniculară! Castanii au înflorit în septembrie. AVERTISMENTUL specialiştilor

Embed:

De câţiva ani la rând, castanii înfloresc şi toamna, nu doar primăvara. Cu toate că peisajul bucură privirile, botaniștii susțin că acest lucru este o anomalie. Aceasta se produce din cauza temperaturilor ridicate şi a faptului că arborii nu sunt suficient de protejaţi de molia minieră, unul dintre principalii dăunători.

Toate frunzele castanilor au căzut la începutul verii, pentru că arborii au fost atacaţi de molia minieră. Din cauza caniculei, arborii încep, în septembrie, al doilea ciclu de vegetaţie. Dendrologii avertizează că aceste procese duc la uscarea copacilor.

"În câţiva ani, majoritatea aleilor care este creată din specia de castan porcesc o să le pierdem, deoarece arborele îşi pierde din puterile sale de a rezista, de a face faţă acestei invazii", a spus botanistul Ion Roşca. 

Autorităţile spun că este imposibil să stopeze invazia dăunătorilor, deși arborii sunt stropiți de patru ori pe an. În acest scop, Primăria Capitalei alocă anual trei milioane de lei.

"Molia e cea care migrează de la un arbore bolnav la cel sănătos şi de aceea e foarte greu. Pentru a lupta cu molia minieră este necesar de a prelucra toate plantaţiile de castan pe întreg teritoriul Republicii Moldova", a spus şeful adjunct de la Spaţii Verzi, Galina Leahu. 

Cu toate îngrijorările specialiștilor, florile albe de castan atrag privirile trecătorilor.

Castanii sunt renumiți pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Din frunzele, florile şi fructele lor se prepară diferite produse medicinale şi extracte necesare în industria farmaceutică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu