Angela Merkel: "Marea Britanie trebuie să decidă ce fel de relaţii vrea cu Uniunea Europeană"

Embed:

Marea Britanie trebuie să înceapă, de marţi, 28 iunie, procedura de ieşire din Uniunea Europeană, atunci când la Bruxelles va avea loc Summit-ul liderilor UE. Solicitarea către premierul britanic David Cameron a fost făcută de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 

Înaltul demnitar susţine că o rezoluţie în acest sens a fost semnată de cele patru mari formaţiuni ale Parlamentului European.

Martin Schulz a mai declarat că o perioadă de confuzie ar duce la mai multă insecuritate în Europa.

Între timp, după întrevederea de urgenţă pe care a avut-o cu şefii diplomaţiilor ţărilor fondatoare ale UE, cancelarul german Angela Merkel a declarat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană reprezintă o mare pierdere, însă celelalte 27 de state membre ale blocului comunitar vor reuşi să facă faţă acestei situaţii. 

"Marea Britanie trebuie să decidă ce fel de relaţii vrea să aibă în continuare cu Uniunea Europeană. Ulterior, noi, cele 27 de ţări membre ale blocului comunitar vom decide dacă suntem de acord şi dacă propunerile lor sunt şi în interesul nostru", a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Oficialii europeni susţin că negocierile cu Marea Britanie trebuie să înceapă cât mai curând şi să aducă beneficii tuturor ţărilor de pe bătrânul continent.

"Este foarte important să le spunem cât mai curând cetăţenilor din Europa care sunt măsurile pe care le vom întreprinde. În primul rând, trebuie să ne gândim la modalităţi de a asigura securitatea internă şi externă din cauza amenințărilor teroriste", a spus ministru de Externe al Belgiei, Didier Reynders.

"Oamenii trebuie să vadă rezultate concrete în urma acestor negocieri. Trebuie să întoarcem pagina şi să începem să purtăm discuţii constructive cu Regatul Unit cât mai curând posibil", susţine ministrul de Externe al Olandei, Bert Koenders.

Experţii economici internaţionali susţin că imediat după publicarea rezultatelor referendumului, Marea Britanie a înregistrat pierderi enorme. Chiar din prima zi, valoarea primelor o sută cele mai mari companii din Regatul Unit a scăzut cu aproximativ 120 de miliarde de lire.

Iar ieri, agenţia financiară Moody's a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la "stabil" la "negativ".

Între timp, peste două milioane de britanici au semnat petiția privind organizarea unui nou referendum pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Presa locală scrie că rata pe minut este de aproximativ trei mii de semnături. Legislaţia din Marea Britanie spune că Parlamentul de la Londra este obligat să facă o dezbatere cu privire la orice petiție postată pe site-ul său.

De cealaltă parte însă, premierul britanic, David Cameron, spune că este exclusă posibilitatea organizării unui nou referendum.

În cadrul scrutinului de joi, 52 la sută dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării lor din blocul comunitar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu