Angajatorii din Moldova oferă tot mai puţine lefuri în plic

Embed:

Angajatorii din Moldova oferă tot mai puţine lefuri în plic. Constatarea reiese din faptul că încasările din impozitul pe venit  perceput din salarii a crescut, anul trecut, cu 14 la sută faţă de 2016, susţin reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor. De asemenea, veniturile în bugetul asigurărilor medicale s-au majorat cu peste 12 procente. Cea mai mare creștere, de peste 18 la sută, s-a înregistrat în bugetul asigurărilor sociale, încasările ajungând la aproape 11,43 miliarde de lei.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor a declarat că aceste majorări se datorează reformelor iniţiate de executiv.

"În primul rând, este vorba despre schimbarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul salarizării angajaţilor din sectorul real al economiei", a spus vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor, Sergiu Sainciuc.

Potrivit economiştilor, cele mai multe măsuri pentru stoparea muncii la negru au fost implementate în cadrul întreprinderilor mari.

"Se implementează diferite standarde de management corporativ, ajustarea la mai multe directive europene, interacţiune cu partenerii externi, necesitatea de a avea un audit conform standardelor internaţionale", a spus expertul economic, Roman Chirca.

Eliminarea definitivă a fenomenului salariilor în plic este posibilă, dacă statul va continua să reducă presiunea fiscală, a declarat directorul executiv al Confederaţiei Patronatelor, Vladislav Caminschi.

"Abordarea integrată include şi partea de stimulare - "haideţi cei din economie primiţi o mică reducere pentru un impozit sau excludem o presiune pe care o aveţi, în schimb, pentru această diminuare, voi arătaţi la alb tot ceea ce aveţi", a spus directorul Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Vladislav Caminschi.

Potrivit celor mai recente statistici, aproape 30 la sută din suma destinată salariilor este achitată în plic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu