Angajatorii ar putea avea dreptul să concedieze pensionarii. DETALII

Embed:

Persoanele angajate în câmpul muncii, care au atins vârsta de pensionare, şi-ar putea pierde serviciul. Ministerul Protecţiei Sociale propune amendamente la Codul Muncii, care permit angajatorilor să nu prelungească contractul de angajare cu pensionarii. Iar dacă aceştia vor insista să activeze, atunci vor fi obligaţi să renunţe la pensie. În timp ce sindicatele spun că iniţiativa încălcă dreptul la muncă, patronatele o susţin.

Reprezentanţii Ministerului Protecţiei Sociale spun că adoptarea amendamentelor va îmbunătăţi situaţia pe piaţa muncii.

"Nu trebuie să fie înţeleasă ca o obligaţiune. Este un drept care poate fi utilizat sau nu, în dependenţă de capacităţile profesionale sau nevoile instituţiei. Propunerea a venit din partea patronatelor, fiind discuată în cadrul comisiei tripartite", a declarat ministrul Muncii şi a Protecţiei Sociale, Valentina Buliga.

"Este un drept al angajatorului şi noi salutăm această modificare. În cazul în care lucrătorul poate munci în continuare, angajatorul poate semna cu el un contract de muncă pe o perioadă determinată", susţine preşedintele Confederaţiei Patronatelor, Leonid Cerescu.

Reprezentanţii Sindicatelor consideră că amendamentele lezează drepturile pensionarilor.

"Nu vom susţine modificări a legislaţiei în vigoare, care direct sau indirect afectează drepturile salariaţilor. Această normă nu este convenabilă salariaţilor care au atins vârsta de pensionare, în special celor care dispun de pensii mici", a spus şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Sindicatelor, Ion Preguza.

Oamenii au păreri diferite despre proiectul noii legi:

"Dacă le-a venit timpul, atunci să meargă la pensie. Pentru ca tinerii să nu mai meagă peste hotare la muncă".

"Dacă angajatorul va dori să concedieze pe cineva, o va face oricum. Nu cred că în ţara noastră aceasta ar schimba mult situaţia".

"Persoanele care sunt sănătoase pot lucra deşi ating vârsta de pensionare. Tinerii nu pot întotdeauna să le ia locul".

Dacă Parlamentul va adopta legea, atunci angajaţii care au atins vârsta de pensionare vor fi obligaţi să aleagă între salariu şi pensie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu