Angajaţii Institutului de Zoologie muncesc în condiţii grele. Nu pot desfăşura cercetări, din cauza lipsei de curent electric

Angajaţii Institutului de Zoologie muncesc în condiţii grele, la o săptămână de la producerea incendiului. Ei nu pot desfăşura cercetări, din cauza lipsei de curent electric. Lumina va fi aprinsă doar după ce vor fi stabilite cauzele care au dus la izbucnirea flăcărilor. În plus, pereţii au fost afectaţi de apa folosită la stingerea focului.

"În cadrul Muzeului de entomologie a suferit tavanul acestui muzeu şi parţial din cutiile de insecte a colecţiei", a spusşefa de laborator, Elena Baban.

"Podeaua este ridicată, pereţii sunt uzi, chiar şi acuma ne picură câte un pic în birou dar sperăm că instituţiile competente vor lua decizii şi vor face ca să fie bine să muncim", a spus şefa de laborator, Natalia Sochircă.

"Noi ne-am obişnuit că totul funcţionează, fără calculatoare este greu. Oricum avem de îndeplinit dări de seamă."

Laboranții au şi veşti bune: au reuşit să salveze colecţia de insecte care are mai mult de jumătate de secol.

"Nu a suferit această colecţie că în primul rînd se află în cutii, puţină apă s-a prelins pe pereţi, însă ea este pe raft care este protejat de statul de metaj şi se află în cutie", a spus cercetătorul, Maria Zamurnea.

Ministrul Monica Babuc, care a fost la institut pentru a vedea care este situaţia, a dat asigurări că rezultatele expertizei vor fi gata în curând.

"Atât cât este posibil de repede vom obţine aceste rezultate ale expertizelor şi în funcţie de venirea acestora vom constitui toate organele necesare care vor stabili şi costurile recuperării şi modul în care se va procedura mai departe", a spus ministrul Educaţiei şi Cercetării, Minica Babuc.

Angajaţii au profitat de prezenţa ministrului, şi s-au plâns şi de alte probleme pe care le au.

"În primul rând ca să avem acoperiş dacă s-ar începe ploile. Doi vom efectua toate reparaţiile necesare care ţin de securitatea muncii în laboratoare", a spus directorul Institutului de Zoologie, Ion Toderaş.

Incendiul a izbucnit în data de 20 aprilie. Focul a afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Suma prejudiciului s-ar ridica la cinci milioane de lei.
loading...

Lasă un comentariu