Angajaţii din administrația publică locală ar putea să primească salarii mai mari

Embed:

Angajaţii din administrația publică locală ar putea să primească salarii mai mari. Deputaţii Adunării Populare au trimis Parlamentului o iniţiativă legislativă în acest sens. Documentul prevede posibilitatea conducerii primăriilor şi consiliilor raionale să stabilească mărimea lefurilor pentru angajaţi, în funcţie de posibilităţile bugetelor locale.

În prezent, salariul minim al funcţionarului public este de 2.200 de lei. Autorii proiectului propun ca lefurile să fie formate de suma minimă, stabilită de lege, plus adaosul, care nu va putea depăşi salariul minim garantat. Angajaţii primăriilor şi consiliilor locale din ţara spun că se descurcă greu cu lefurile mici.

"Nu ne descurcăm fără credite. Aceste împrumuturi ne generează datorii și mai mari", a spus funcţionarul public de la Primăria Comrat, Eudochia Cerdari.

În plus, salariile sunt disproporționat de mici față de responsabilităţi, se plâng funcţionarii.

"De dimineața până seara vin oameni la mine în birou. Ne ocupăm de proiectele investiționale de care eu sunt responsabil", a spus arhitectul-șef al municipiului Comrat, Maxim Răilean.

"Cred că statul ar trebuie să se preocupe ca tinerii specialiști să rămână în acest domeniu, ca leafa să ajungă pentru chirie, pentru utilități, dar și să rămână ceva în familie", a declarat juristul primăriei Comrat, Inna Caramid.

Potrivit primarului de la Comrat, în bugetul local, anual sunt prevăzute în jur de trei milioane de lei pentru salariile angajaţilor. Dacă proiectul va fi aprobat, administraţia locală ar putea indentifica încă cel puţin un milion de lei.

"Când organizăm licitații, planul de cheltuieli poate avea sume diferite. Dar când avem un specialist care cunoaște bine domeniul, el poate să organizeze același lucru pentru o sumă mult mai mică. Astfel, noi putem economisi milioane", a declarat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.

Documentul urmează să fie înregistrat oficial în Parlament şi examinat în comisiile permanente, iar ulterior şi în plen. Dacă va intra în vigoare, acesta va fi funcţional pe întreg teritoriul ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu