Angajaţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare încalcă legea. Aceştia riscă cinci ani de închisoare

Embed:

Sunt obligaţi să respecte legea, dar o încalcă şi pun chiar în pericol martorii într-un dosar. Vorbim despre Departamentul Instituţiilor Penitenciare, care a respins o solicitare Publika TV de a ne întâlni cu un deţinut. Motivul: martorul este sub protecţie. Divulgarea unor asemenea informaţii, potrivit legii, se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.

Acum o săptămână, pe adresa Publika TV a venit o scrisoare din partea unui deţinut al penitenciarului nr. 13. În scrisoare, bărbatul scria că doreşte să facă declaraţii importante pentru presă. Respectiv, am expediat o cerere pe adresa Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Dar, s-a constatat că deţinutul este un martor sub protecţie, iar pentru o întrevedere cu el este nevoie de acordul Procuraturii, a Direcţiei Protecţia Martorilor şi a instanţei.

Probabil, reprezentanţii instituţiei au uitat că, potrivit legii, ei nu aveau dreptul să ofere asemenea date. Cât timp a durat toată corespondenţa birocratică între Publika TV şi Departamentul Instituţii penitenciare, deţinutul s-a răzgândit şi nu mai vrea să facă declaraţii, cel aşa am fost anunţaţi la nivel oficial.

În opinia experţilor în drept penal, Departamentul Instituţii Penitenciare a încălcat flagrant legea.

"Această divulgare este temeiul răspunderii penale, sub aspectul articolului 316 al Codului Penal al Republicii Moldova. Atunci când deţinutul va face o solicitare către presă, se autoidentifică. Nici dvs. nu cunoaşteţi, pentru că el nu spune că este protejat de stat. Se procedează ca într-o situaţie obişnuită şi este dreptul persoanei la comunicare cu presa. Şi în aşa caz este de competenţa Departamentului instituţii penitenciare sau a instituţiei unde se află deţinutul", a declarat juristul Ana Ursachi. 

Un răspuns similar a primit Publika TV şi din partea Direcţiei Protecţiei Martorilor. Prin urmare, am încercat din nou să aflăm motivul pentru care ne-a fost interzis să ne întâlnim cu deţinutul. Reprezentanţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare au refuzat să facă vreun comentariu, dar ne-au spus că deţinutul s-a răzgândit şi chiar a semnat un act în acest sens.

Cu toate acestea, pe 11 mai, deţinutul a sezizat Procuratura, menţionând că viaţa sa se află în pericol, iar ameninţările vin din partea conducerii Departamentului. Mai mult, deţinutul afirmă că i s-ar fi cerut să renunţe să mai comunice cu Publika TV.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu